Categories: Életmód

GASZTRO – Hadd süssek ma magamnak…

Divat a quiche. Ne nézzenek rám furcsán, önök is találkoznak vele nap mint nap, legfeljebb nem ezen az elegánsnak tűnő néven írják ki a sütödékben és a pékségekben. Egyszerű lepényként zöldségekkel, kolbászfélékkel, a tetején kevés sajttal kínálja magát. 

Nálunk az utóbbi időben került csak ilyen írásmóddal a méregdrága bisztrók kínálatába, holott Európa nyugati felén minden rendes paraszti háztartásban készítették maradékokból, amiket a szorgos háziasszonyok megbecsültek, felhasználtak. Vetekedik eredetéért Németország, Svájc, Franciaország. Úgy tűnik, ez utóbbi győzött, mert franciás írásmóddal került a szakácskönyvekbe. Ejteni pedig úgy ejtik, mint ahogy az angol csókot írják: kiss. S egy kis szójáték: némi quiche-t illendő leöblíteni jófajta francia borral, s már csattanhatnak is a csókok.

Nos, akkor lássuk a mienket! Már az ókori egyiptomiak is ismerték, a francia konyha alapanyaga, de a skandinávok is előszeretettel fogyasztják, s a zsidó újévkor sem hiányozhat a szimbolikus ételek sorából. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, jótékonyan hat a koleszterinszintre és a magas vérnyomásra – ez a póréhagyma.

Épp húsz éve készítem a póréhagymatortát vagy póréhagymás quiche-t, kinek hogy tetszik. Egyszerű, gyors, finom és megunhatatlan. Ezúttal az eredeti receptből a főtt sonkát elhagytam, vegetáriánus vendégeknek kedveskedtem.

Egy vagy két szál póréhagymát karikára vágok, szűrőn keresztül jól megmosom, mert földdarabkák bújhatnak meg a rétegek között. Az eredeti receptben vöröshagyma is szerepel, ezt el szoktam hagyni, az a tapasztalatom, hogy vizessé válhat tőle a töltelék.

Egy kis kókuszolajon megdinsztelem a pórét, s ha van otthon fehér bor, akkor öntök hozzá, igazán pikánssá teszi az ételt. Bor most épp nem volt, de feltérképeztem a fagyasztó tartalmát, s tettem még hozzá néhány spenótlabdát (parajporció néven fut az üzletekben). Sóval, citromborssal, fokhagyma-granulátummal, szerecsendióval fűszerezem.

Ezután elkészítem a tésztát: 2 tojást 125 gramm vajjal, 250 gramm liszttel, sóval összegyúrok, jó magas fallal belenyújtom az edénybe, tökéletesen megteszi a tortaforma, ha nincs piteformánk.

Két és fél deci főzőtejszínt kikeverek három tojással, megfűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, belereszelek 10 deka sajtot.

A kihűlt póréhagymát ráteszem a tésztára, beleöntöm a tejszínes szószt. 200 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm.

Íme, a végeredmény. Jó étvágyat hozzá!

 

 

Miklós Zsuzsanna

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago