Categories: KözéletÉletmód

GASTARBEITER – Első nap idegenben

Drágáim, most van egy pici időm, írok pár sort. Ez egy tipikus ausztriai kis falu, nincs itt semmi, de a táj nagyon szép, dimbes-dombos, a kertes családi ház egy domboldalban lapul, majd küldök képeket. Kipakoltam, körülnéztem, dolgozom. Túl vagyok a ház lakóival való ismerkedésen.

Tartózkodóan, de kedvesen fogadtak. A néni 83, a bácsi 92 éves, mindketten kerekesszékesek, ennek ellenére, amit tudnak, önállóan végeznek. Sőt a néni állandóan ki-be ugrál a székből, kétszer volt combcsonttörése plusz angina pectorisa van, szóval nagyon kell rá figyelni. A múlt héten is összetörte magát, úgy néz ki a szeme alatt, mintha behúztak volna neki egy balegyenest.

A bácsi igen mosolygós, olyan huncut fajta és persze megakadt a zweiten Weltkriegnél, szerintem orosz fogságban is volt, mert állandóan a ruszkikat emlegeti. Tegnap délután szájharmonikázott nekem, eszem a szívét. Csak azt ne akarja, hogy énekeljek. A bácsinak csak az egyik lába van meg, rajta látszik, hogy már rutinosabb tolókocsis. Idős koruk és betegségük ellenére nem hagyják el magukat. A bácsi tiszta ingben és gyapjúpulóverben jön ebédelni, félóránként fújja magát parfümmel, fésülködik és reszeli a körmét. A fiuk látogatja őket, a közelben lakik, időnként vele járok bevásárolni.

Alig mertem aludni az éjjel, nehogy valami gond legyen, de szerencsére nem volt. Most hallom, hogy kezdenek mozgolódni, így mindjárt megyek is. Főzni, mosni, vasalni, ágyat húzni, takarítani kell, ez a szokásos, meg segítek nekik öltözködni, közlekedni a lakásban. Jó körülmények között vagyok, van külön szobám meg fürdőszobám és van net!

Nagyon hiányoztok.

Miklós Zsuzsanna

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago