Categories: Közélet

GASTARBEITER – A malacnak annyi

Ahogy a címből is kiderül, valakinek mennie kell. Összekotorja a család a tartalékait, hamuba sült pogácsával nem mehet világ az ember. Útiköltség, kaució a lakásra, ruhanemű („nem megy tán ebben a vacakban”), meg kell élni az első fizetésig. Számolnak. Nem elég, konstatálja a család. Mindenki egy irányba néz: a sarokban álló és már-már családtagnak tekinthető malac vádlóan pislog.

Hát nézzük, mi a teendő! Meggyilkolni nem lehet, ebben megegyezett a család. Egy hatalmas kőműveskalapáccsal egyből leteríthető lenne, de – mint mondtam – a család ellenzi a halálbüntetést, malacka maradjon éltben.

Előkerül egy-két kisebb-nagyobb kalapács, kézi fúró, kés, véső, de hasztalan kopogtatnak, ütögetik a jószág hasát. Az türelmesen, sőt csökönyösen tűri az atrocitásokat, pedig engedhetne, mert a hasán jól látható jele van annak, hogy ott kikezdhető. De nem, ő éppen az ellenkezőjére van programozva, arra, hogy ami benne van, azt avatatlanok ki ne vehessék!

Nincs más hátra, mint egy precíz műtét: felvágni a hasát, szakszerűen, okosan, úgy, hogy utána – a magyar valóság áldozata – csaknem egészségesnek tűnjön. Keresünk egy flexet. És egy hegesztőszemüveget is, de jobb híján egy 3D-s mozis szemüveg is megteszi, lényeg, hogy „ki ne bökd a szemed, mert fél szemmel nem mehetsz világgá”. Ja, és tegyünk alá egy puha plédet, nehogy megsérüljön a drága! – aggodalmaskodik a család.

Őrült zaj és por kíséretében malacka megadja magát. Nézzük, mi van benne?

Magyar család boldog, mennyi pénz! Korona, kuna dinár, euro és rengeteg forint. Több mint amennyire számítottak. És milyen szerencse, hogy malackát idejekorán lékelték meg, mert olyan húszezres is volt benne, ami nemsokára kimegy a divatból. Jöhet a ragasztó, a kivésett négyzetet visszaillesztik, malacka ismét a VIPpáholyba kerül, elkezdheti új életét.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago