Életmód

FUTÓKÖR: Jó, hogy van, de…

Az Országos Futópálya-építési Program részeként pár hete megtörtént a 815 méter hosszú futókör átadása a Kolostorok és Kertekben. Pontosan huszadik a futókörök sorában.

A futókör összesen 60 millió forintba került, a beruházást az Aktív Magyarország államtitkárság és a helyi önkormányzat a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásából finanszírozta. Muszáj az elején leszögezni: megrögzött mozgásaktivistaként őszintén örülök mindennek, ami elősegíti azt, hogy minél többen sportoljanak. Még ha szerintem leginkább az elhatározástól függ az aktív lét, nem az infrastruktúrától. Azért ismerjük be, könnyebb nekikezdeni a rendszeres testmozgásnak, ha minden nap elmegy az ember egy szabadtéri fitneszpark mellett, vagy van egy futókör a szomszédban. Egyre több a fitneszpark (és ezek jók is, használják is), van bicikliút és szabadtéri jógapont is, az új futókört pedig hamarosan követi még egy a Jutasi úti lakótelepen.

De mit szólnak a futók az új futókörhöz?

Futókör a Séd völgyében (Fotó: vedac.hu)

Maradjunk a Kolostorok és Kerteknél. Gyakran futok arra, csodaszép az útvonal, ha ahhoz van kedvem, felszaladok a Gulya-dombra, vagy tovább egyenesen a Laczkó-forrás és Csatár irányába. Egyik ilyen alkalommal próbáltam ki az új futókört is. Alapvetően „utcai” meg terepfutó vagyok, de budapesti létem alatt gyakran megfordultam a margitszigeti futópályán (mondjuk, az más dimenzió, mivel öt kilométer hosszú). Szóval, mint „közeg”, nem volt újdonság a kényelmes rekortán. Az biztos, hogy térdfájósoknak klasszisokkal jobb lesz, mint a kemény aszfalt. Nekem nincs bajom a vonalvezetésével sem, igaz, amikor én futottam, nem jött mögöttem, előttem, szemben sem senki, de biztosan nem okozott volna gondolt kikerülni egymást.

Jó lenne tudomásul venni, ez egy futókör (Fotó: a szerző)

 Azt pedig csak remélni tudom, hogy MINDENKI számára világos, hogy ez egy futókör, tehát nem biciklizik rajta a gyerek, babakocsit sem tolunk rajta és a kutyát sem itt sétáltatjuk. Ezek mindegyike tapasztalt jelenség a Margitszigeten is, hiába van agyba-főbe kitáblázva, hogy ezt nem szabad.

Körbefutni vagy kocogni a völgyben

Nos, a fentiektől függetlenül, amit legfőképpen nem értek ezzel a futókörrel kapcsolatban, az a lokáció. A futópálya-építési programban épült pályáknál a kiírásban is szerepel, hogy „a pálya vonzáskörzetében nagyszámú lakosság éljen, és jó megközelíthetőséggel rendelkezzen”. Ez alapján elsősorban a lakóteleppel érintett városrészekben javasolták a futópályák létrehozását. A völgy nem esik útba, viszonylag kevesen laknak a környéken, ide csak DIREKT lehet jönni.

Gyerekek a futókör átadásán (Fotó: Wolf Attila)

Én hosszabb távokat szeretek futni, A-ból B pontba, max., amikor ez útba esik (mint ez alkalommal is), azt a pár száz méteres szakaszt esetleg beiktatom. Őszintén szólva, itt teljesen jó futni a murvás részen vagy éppen a térköves járdán is. Nem hinném, hogy emiatt letérek a völgybe, csak azért, hogy a futókörön fussak. Az elmúlt néhány évben bőven volt alkalmam kitapasztalni, hogy itt általában nem körbe-körbe futnak az emberek, hanem kihasználva a völgy teljes hosszát kocognak néhány kilométert. Aki még kezdő és rövidebb távokat fut, vagy eleve nem akar/szeret hosszabban futni, az nem tudom, kibumlizik-e ide csak azért, hogy körözzön két-három kilométert. Ismétlem: eszem ágában nincs direkt kötözködni, de amennyire van létjogosultsága szerintem a Jutasi úti lakótelepen a futókörnek, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan várják, hogy kész legyen, szerintem ezt lehetett volna sokkal frekventáltabb helyre tenni a városban. De őszintén kívánom, hogy ne legyen igazam.

Futópálya a Margitszigeten

Futótársak véleményei

Mivel egy vélemény nem vélemény, még három futótársamat is megkérdeztem. Abban mindhárman egyetértenek: jó, hogy van. Bővebben pedig: egyikük, aki aszfaltfutáshoz van szokva, túlságosan puhának tartja, nehézkes rajta a futás. Persze, azonnal hozzátette: annak, aki ízületi sérülésekkel küszködik vagy túlsúllyal fut, azoknak biztosan kiváló ez a rugalmas felület.

Ildi szerint…

…a hosszúsága pont megfelelő, inkább lehetne kicsit szélesebb, hogy lehessen megelőzni a másikat, a gyorsabb futókat ne tartsák fel a kocogók. Sokaknak unalmas lehet a körbe-körbe futkosás, viszont aki mentálisan szeretne erősödni, koncentrálni, annak jó választás – mondta.

Gini szerint..

…a pálya olyan helyen van, ahol akarva-akaratlanul, de inkább akarva, sajnos nem csak futók használják, hiába van kint a tábla. Télen, ha rámennek sáros lábbal, és valaki fut utána, csúnyán tud csúszni. A kezdeményezés mindenképp pozitív, de nem feltétlenül ide terveztem volna – véli a gyakorlott futó, aki szerint tájidegen, és tekereg, mint egy kígyó. Mindezek ellenére a futást népszerűsíti, és emellett nem szabad elmenni. „Amikor alkalmam nyílik rá, fogom használni” – mondta.

Berci szerint…

…kényelmes rajta futni, biztos kíméletesebb, mint az aszfalt. Leszögezi: a pálya jó dolog, szükség is volt már rá, szerinte népszerű lesz, főleg kezdő vagy hobbifutók körében. Egyébiránt magát is az utóbbi csoportba sorolja. Biztosan útba ejti egyszer-egyszer, de alapvetően jobban szereti a változatos környezetet, unalmas ugyanazokat a köröket futni. Az pedig szerinte sem kérdés: több ilyen kellene a városba.

Szóval jó, de mégis ott van az a „de”. Tulajdonképpen vélhetően egyikünk sem lesz rendszeres használója, de őszintén reméljük, hogy nagyon sokan meg igen.

Felkészül: a Jutasi úti lakótelep! Drukkolunk.

Kiss Nikolett

Vezető fotó: a szerző

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago