Sport

FUTBALL-VB – Messi vagy Mbappé?

Egy hónappal ezelőtt rengeteg kritika érte a 22. Labdarúgó Világbajnokságot rendező Katart. Több szempontból is nehezteltek a sivatagi tornára. Ám most az a kérdés, hogy Messi vagy Mbappé?

A bírálatok között volt szakmai méltatlankodás, korrupcióvád és pár emberjogi felvetés is, hiszen a tízéves felkészülés, építkezés alatt több ezer vendégmunkás meghalt. A hatóságok ebből csak néhányat ismertek el munkahelyi felelőtlenségből történt balesetnek.

Azóta megvan már a világ legnézettebb sporteseményének bronzérmese, Horvátország, amely négy éve ezüstöt nyert. A torna meglepetéscsapata, Marokkó, amely első afrikai csapatként jutott a legmagasabbra a negyedik helyével, 2-1-es vereségével.

Ma délután arra is választ kapunk, hogy ki nyeri harmadszor a futball-vb-t. Argentína vagy Franciaország? Ez utóbbi másodszor egymás után? El tud-e búcsúzni Messi világbajnokként a nemzeti együttesétől, vagy párizsi klubtársa, Mbappé röhög majd az arcába, mint amikor ellenfele, az angol Kane elhibázta a tizenegyest? Ezek a mai finálé legfontosabb kérdései.

Egyiknek sem drukkolok. Az argentinokat kifejezetten nem szeretem, mert ’78-ban a hazájukban rendezett világbajnokságon egy bizonyos Garrido nevű portugál játékvezető kifinomult módszerekkel elcsalta a magyarok elleni mérkőzésüket, amikor Törőcsiket és Nyilasit kiállította. Ezzel megakadályozta a mieink további szereplését. Na, ez nagyon beleégett a retinámba, amit sohasem felejtek el. Maradjunk annyiban, hogy ott és akkor mindent megtettek azért, hogy Argentína otthon tartsa a világbajnoki serleget. A franciákkal szemben pedig teljesen érzéketlen, közömbös vagyok. Nekem mindegy, hogy megnyerik, vagy nem. Bennem is többször felvetődött már a másokban is megfogalmazódott kérdés: jó, vagy gyengébb világbajnokságot láthattunk? Nos, ha azt nézzük, hogy az idei Final Fourba a négy évvel ezelőttihez képest ismét itt volt az a két csapat, amelyikből az egyik már érmet nyert, a másik újra világbajnok lehet, akkor nem biztos, hogy a legjobb volt. Mert mindig az utolsóra mondják, hogy a legjobb volt. Ha viszont onnan vizsgáljuk az eseményeket, hogy egy kis lélekszámú szomszédos nemzet, Horvátország ismét éremmel őrizte meg nagyhatalmát, míg a franciák megvédhetik világelsőségüket, amire már nagyon régen volt példa, akkor erre billen a mérleg nyelve.

Ám nekünk, magyaroknak is van mire büszkének lennünk. Az M4 sportcsatorna mindent elhozott az otthonunkba, ami érdekes, izgalmas és fontos volt a tévénézőknek.

Mivel a remény hal meg utoljára, négy év múlva talán ennél több is jut végre a magyar futball kedvelőinek…

Donát Tamás

A képen Messi és Mbappé. Kylian Mbappé és Lionel Messi csapattársak a Paris Saint-Germainben. Fotó: marca.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago