Categories: Közélet

FRISS – Veszprémben mától nincs mikrobiológiai labor

Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Portálunk öt nappal ezelőtt még lehozta a kormányhivatal közleményét, amely szerint folyamatos a megyében található élővizek laboratóriumi vizsgálata, a labor bezárásáról azonban nem értesített bennünket.

(A megyei kormányhivatal június 26-ai közleménye itt olvasható.)

Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása – tudta meg Danó Anna, a Népszava újságírója.

A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos. A kórházfenntartó azt ajánlotta a kórházaknak: a bakterológiai vizsgálatokat vásárolják meg a piacról. A laborhiány érinti a farkasgyepűi tüdőgondozót, és a balatonfüredi szívkórházat is. A most bezárt labor feladata volt még a járványok – hasmenés, mérgezés, vagy más egyéb, a közegészségügyet veszélyeztető helyzetek – megelőzése.

A Népszava megkereste az Országos Tisztifőorvost, érdeklődött, hogy miként kívánja helyreállítani a biztonságos betegellátás feltételeit a Veszprém megyei kórházakban. Érdemi válasz helyett az Országos Tisztifőorvos hivatalának sajtóosztálya a területileg illetékes kormányhivatalhoz irányította az újságírót, aki onnan vasárnap estig nem kapott választ.

(Azt már csak zárójelben jegyezzük mg, hogy portálunk sem szokott választ kapni semmilyen kérdésünkre sem a hivataloktól, sem az állami intézményektől.)

A mikrobiológiai labor bezárásáról szóló cikk itt elolvasható.

 

 

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago