Közérzet · 2019.07.01.

FRISS – Veszprémben mától nincs mikrobiológiai labor

Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Portálunk öt nappal ezelőtt még lehozta a kormányhivatal közleményét, amely szerint folyamatos a megyében található élővizek laboratóriumi vizsgálata, a labor bezárásáról azonban nem értesített bennünket.

(A megyei kormányhivatal június 26-ai közleménye itt olvasható.)

Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása – tudta meg Danó Anna, a Népszava újságírója.

A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos. A kórházfenntartó azt ajánlotta a kórházaknak: a bakterológiai vizsgálatokat vásárolják meg a piacról. A laborhiány érinti a farkasgyepűi tüdőgondozót, és a balatonfüredi szívkórházat is. A most bezárt labor feladata volt még a járványok – hasmenés, mérgezés, vagy más egyéb, a közegészségügyet veszélyeztető helyzetek – megelőzése.

A Népszava megkereste az Országos Tisztifőorvost, érdeklődött, hogy miként kívánja helyreállítani a biztonságos betegellátás feltételeit a Veszprém megyei kórházakban. Érdemi válasz helyett az Országos Tisztifőorvos hivatalának sajtóosztálya a területileg illetékes kormányhivatalhoz irányította az újságírót, aki onnan vasárnap estig nem kapott választ.

(Azt már csak zárójelben jegyezzük mg, hogy portálunk sem szokott választ kapni semmilyen kérdésünkre sem a hivataloktól, sem az állami intézményektől.)

A mikrobiológiai labor bezárásáról szóló cikk itt elolvasható.

 

 

 


[fbcomments]