Egyéb

Forgatókönyvek: Putyin jobb hazardőr nálunk

Próbál segíteni a világ Ukrajnának, de eközben nagyon kell arra ügyelnie, nehogy éppen emiatt robbanjon ki a 3. világháború. Az a baj, hogy Putyin jobb hazardőr nálunk – vélekednek a katonai szakértők.

Meddig lehet elmenni az Ukrajnának való segítségnyújtásban? A NATO tagállamainak miniszterei a múlt héten találkoztak Brüsszelben, hogy megvitassák a kérdést. Nagy kihívás megtalálni a még mindenki számára elfogadható egyensúlyt: hogy Ukrajna képes legyen hatékonyan védekezni az orosz támadásoktól, de ezzel ne vonzza be a NATO-t a háborúba.

Oroszországnak hatalmas a nukleáris fegyvertára

Ukrajna folyamatosan segítséget kér: Javelin rakétarendszert, NLAW könnyű páncéltörő fegyvereket, Stinger és Starstreak légvédelmi rakétákat, tankokat, vadászgépeket, drónokat. Sokan azt kérdezik, mi tartja vissza a NATO-t a jelentős segítségnyújtástól? Mások viszont inkább a háború végét látnák szívesen, nem pedig azt, hogy fegyvert küld a világ Zelenszkijnek.

Az első kérdésre egyszerű a válasz: a háború esetleges eszkalációja az oka annak, hogy a NATO őrizkedik a beavatkozástól. Nagy a veszélye, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket használnak, amivel kiterjesztenék a háborút Ukrajna határain túlra. Oroszországnak hatalmas a nukleáris fegyvertára, Putyin nagy hazardőr, jól tudja, ez a legerősebb ütőkártyája, ettől fél a világ legjobban.

Ölbe tett kézzel kellene végignéznie a világnak?

A második kérdés már bonyolultabb, különösen, ha a kérdező nem érzékeli az orosz agresszió erkölcsi súlyát. Érdemes lenne visszakérdezni: talán úgy gondolja, ölbe tett kézzel kellene végignéznie a világnak, hogy egy szuverén országot lerohan a szomszédja és legyilkolja az ellenálló lakosságot?

A csehek T72-es tankokat küldtek, régieket a szovjet időkből, de ez is valami. Eduard Heger szlovák kormányfő megerősítette, országa az ukránok rendelkezésére bocsátotta az S-300-as légvédelmi rendszert, hangsúlyozva, hogy ez nem azt jelenti, hogy Szlovákia részese lett a fegyveres konfliktusnak.

Minden azon múlhat, ki a jobb pókerjátékos

Szakértők szerint három olyan veszélyes opció is létezik, ami a háború eszkalációjával fenyeget. A horvát jutarnji.hr cikke szerint ezek a forgatókönyvek a következők lehetnének:

  1. Az ukránok Odesszából a NATO-tól kapott rakétákkal megsemmisítik az orosz hadiflotta néhány hajóját a Fekete-tengeren, több száz orosz tengerész odaveszik, ami felkorbácsolná az orosz közvéleményt. Putyinnak válaszolnia kellene.
  2. Orosz rakétatámadás éri valamelyik NATO-ország Ukrajnába tartó szállítmányát. Ezzel életbe lépne az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye, amely szerint az „egyikük vagy többjük ellen intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintik”. 
  3. A heves harcok folyamán felrobban valamelyik veszélyes nagy ipari létesítmény a Donyec-medencében. Így mérgező gázok, vegyszerek kerülnek a levegőbe, ami sok áldozattal járhat, mint ahogyan Szíriában történt. Amennyiben bebizonyosodna, hogy az orosz erők okolhatók a tragédiáért, a NATO ezt nem hagyhatná annyiban.

Katonai szakértők szerint minden azon múlhat, hogy ki a jobb pókerjátékos. Sajnos a jelek szerint Putyin jobb hazardőr a nyugat-európai országok vezetőinél. Sakkban tartja a világot.

Vezető képünkön: S-300-as légvédelmi rendszer  (Forrás: TASR/ÚjSzó)

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago