Közélet

Földrengés: Miért dőltek össze az új épületek is?

Az elkeseredett tömeg az építési vállalkozók felelősségre vonását követeli. Törökországban már több mint 28 ezerre nőtt a földrengés halálos áldozatainak száma. Az erős földrengésben kártyavárként omlottak össze az új épületek is, amikről azt állították a kivitelezők, hogy biztonságosak.

A török hatóságok keményen fellépnek a földrengésben összedőlt épületek biztonságáért felelős vállalkozókkal szemben, adta hírül az Anadolu hírügynökség. Hatalmas a felháborodás az érintett régiókban épült házak minősége miatt. „A török igazságügyi minisztérium ezért már 148 helyi ügyészséget hatalmazott fel, hogy hozzanak létre vizsgálóbizottságokat, amelyek feltárják az építtetők esetleges felelősségét” – írja a Telex.

Törökország veszélyes övezet

Miért dőltek össze kártyavárként az új toronyházak is, mikor azokat földrengés idejére is biztonságosként árusították? – kérdezik az emberek, akik hozzátartozóikat, otthonaikat siratják.

Szinte minden család érintett a térségben. Miután Törökország a Föld legveszélyesebb földrengési övezeteinek egyikében található, törvények szabályozzák, hogyan kell földrengésbiztosan építkezni. Az Anatóliai-lemezt, amelyen Törökország fekszik, északról az Eurázsiai-lemez, délről és keletről az Afrikai-, valamint az Arab-lemez szorítja satuba. Ezek a lemezek egymásra gyűrődnek, mindeközben Törökország a Földközi-tenger irányába csúszik. Ezek kivédhetetlen geológiai folyamatok, számolni kell velük.

Szabálytalan építkezés

Sokkal erősebb házakat kellene építeni a török törvények szerint is. Ám a tragédia méretét látva nem biztos, hogy ezeket a törvényeket sikerül is betartatni az építési vállalkozókkal. Törökországban közismerten nagy a korrupció. A híradások szerint szabálytalanul felhúzott épületek is amnesztiát kaptak a lefizetett hatóságoktól, ahogy ez más szegény országokban is történik. Például Mexicóban, magyarázza a horvát jutarnji.hu hírportál.

A kamerák előtt dőlt össze egy tavaly átadott vadonatúj épület Gaziantep városában, amelyet földrengésbiztosként hirdettek – adta hírül a BBC. A hirdetés azóta eltűnt. A földrengés után megkeresték a beruházót és a kivitelezőt a kérdéseikkel, de még nem kaptak választ.

Azt még a laikusok is látják, hogy bizonyos épületek állva maradtak. Erősödik a népharag. Forrás: jutarnji.hr/afp

Felmerül a kérdés, lehet-e egyáltalán olyan földrengésbiztos házakat építeni, amelyek kibírják a Richter-skála szerinti 7,8-as erejű rengést? Erről kérdezte a hvg.hu Hegyi Dezsőt, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének vezetőjét és docensét. A szakember válaszából leszűrhető, hogy amennyiben ellenállóbbra tervezik az épületeket, feltételezhetően még az ilyen brutális erejű földrengéseknél sem lenne ennyire súlyos a tragédia.

Vajon a mi házaink kibírnák-e?

Bár Magyarországot földrajzi fekvésénél fogva nem fenyegeti ilyen durva földrengés, a hvg.hu megkérdezte a szakembert, hogy vajon Budapest házai fel vannak-e készülve egy esetleges veszélyre. Hegyi Dezső válaszából kiderült, hogy már egy hatos erősségű rengés esetén is komoly károk keletkeznének.

– Szerintem a budapesti meg a magyarországi épületállomány általában sérülékeny. De például a panelházak számítanak a legkevésbé sérülékenynek a földrengés szempontjából. Hiába nem túl jó minőségűek, nagy, egymáshoz erősített betonlapokból állnak, redundáns szerkezetűek, szétoszlik az erőhatás a sok elemen. Egy százéves bérház már kevésbé ellenálló, de ahol elég sok fal van, és eléggé szabályos az elrendezés, ott kedvező lehet a viselkedés – magyarázta.

A beszélgetésből kiderül, hogy teljes körű földrengésre való méretezés csak 2010 óta van Magyarországon. Ekkor vált kötelezővé az európai tartószerkezeti szabványok alkalmazása:

– A korábbi épületek nagy része nincsen földrengésteherre méretezve itthon. Mikor ezt bevezették, részt vettünk egy mérnököknek szóló konferenciasorozaton. Mentünk a megyeszékhelyekre előadásokat tartani, és volt olyan, ahol komoly szakmai tapasztalattal rendelkező mérnök azt mondta nekünk: „Az lehet, hogy Magyarországon mostantól van földrengés, de Veszprémben nincs.” Nagyon nehéz mit kezdeni azzal, hogy ha statisztikailag valami ritkán történik, akkor arról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nincs is.

Kártyavárként dőltek össze a törökországi épületek, százezrek váltak földönfutóvá. Forrás: jutarnji.hr/afp

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago