Egyéb

Ezt érdemes tudnunk a bolgár autópálya-rendszerről

Mielőtt Bulgária felé vennénk az irányt, érdemes pár dolgot tudnunk a bolgár autópálya-rendszerről. Mivel egyre többen veszik célba az ottani tengerpartokat, így mindenképp érdemes erről beszélnünk. Arról, hogy milyen feltételek mellett, hogyan vehetőek igénybe ezek az útszakaszok.

Bulgária megközelítése

Akik nem repülővel, hanem a szárazföldön közelítik meg Bulgáriát, azok haladhatnak Románia vagy Szerbia irányába is. És egyre többen döntenek úgy, hogy átszelik ezeket az országokat a bolgárok színes kultúrájáért, strandjaikért, természeti kincseikért és remek konyhájukért.

Ahogy Magyarországon is a fizetős utak (autópályák és autóutak) a legjobbak, ez igaz természetesen Bulgáriára is. Autópályán vezet az utunk leggyorsabban és legkényelmesebben a tengerpartig. És ez természetesen kijelenthető a köztes országok kapcsán is.

A bolgár autópálya-rendszer

A környező országokban nem igazán vannak olyan kedvezmények, amit viszont Bulgáriában az autópályákon megkaphatunk. Ugyanis az alapvetően fizetős szakaszokat ingyen használhatják a motorkerékpárosok. Ha tehát nem négy-, hanem kétkeréken indulunk neki a nagy útnak, akkor a célországban nem kell fizetni az úthasználatért.

Ellenben személygépkocsival és 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú járművekkel fizetnünk kell az úthasználatért. Autópályákon és a legtöbb autóút esetén is szükségünk lesz jogosultság váltására.

Külön kell választanunk a személygépkocsikat, amelyekre autópálya-matricát kell vásárolni. Velük szemben a teherautók és a buszok esetén útdíjfizetési kötelezettséget írnak elő.

Ha a matricákat nézzük, akkor a következők közül választhatunk érvényesség tekintetében:

  • Éves
  • Negyedéves
  • Havi
  • Heti
  • Hétvégi, ami péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes.

További információ, hogy a 3,5 tonna megengedett össztömeg alatti járművekre pótkocsi húzásakor azonos kategóriába tartozó újabb matricát kell váltani.

Fontos azonban azt is tudni, hogy emellett még lehet további fizetnivalónk is. Egyes hidakon (a Dunán) ugyanis az átkelésnek további díja is van. Épp ezért érdemes mindig valamennyi aprópénzt tartanunk magunknál, hogy ne érjen minket váratlanul ez a plusz költség.

Hol szerezhető be a bolgár autópálya-matrica?

A matricák beszerzése online is történhet a BGTOLL oldalán vagy az erre a célra készített letölthető alkalmazáson keresztül. Továbbá személyesen is beszerezhetjük önkiszolgáló termináloknál és kiskereskedelmi üzletekben egyaránt. Valamint a Közúti Infrastruktúra Ügynökség irodáiban és értékesítési pontjain is.

Mennyivel mehetünk Bulgáriában?

Bulgáriában a sebességkorlátozás némiképp eltér a Magyarországon megszokottól. Lakott területen 50 km/óra a felső határ, míg lakott területen kívül 90 km/óra. A változás az autóutakon és az autópályákon tapasztalható. Előbbieknél ugyanis 120, míg utóbbiaknál 140 km/óra a felső határ. Fix és mozgó traffipaxszal is találkozhatunk. A biztonság mellett ezért is tartsuk be mindenképp a sebességkorlátozásokat!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago