Egyéb

Európa a háború peremén?

Jugoszlávia szétesése óta nem volt akkora háborús veszély Európában, mint most. Nehéz nem fenyegetésként értelmezni, hogy százezer fős orosz katonai erő-összpontosítást hajtottak végre az ukrán határ közelében. Bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború.

Ukrajna figyelmeztette a világot, hogy Oroszország átvezényelte csapatait az ukrán határra. Félő, hogy Moszkva bármelyik pillanatban megtámadhatja Ukrajnát – adta hírül a CNN. Az ukrán hadügyminiszter legfrissebb becslése szerint Oroszország több mint 127 ezer katonát vezényelt a régióba a tengeri és a légi egységeket is beleszámítva. Az erő-összpontosítás részeként átirányították a lőszerkészleteket, tábori kórházakat, a titkosszolgálatot is. A helyzet nehéz, Ukrajna meggyőződése szerint Putyin orosz elnök célja megosztani és ezzel gyöngíteni Európát és a NATO-t – magyarázza a CNN, miután kudarcba fulladt eddig az összes diplomáciai tárgyalási kísérlet Oroszország és a Nyugat között a háború elhárítását illetően.

Brüsszelben joggal tartanak attól, hogy Európa biztonsága katasztrofális helyzetbe került. Az Európai Unió „extrém következmények” kilátásba helyezésével figyelmezteti a Kremlt, amennyiben megtámadnák Ukrajnát és háború robbanna ki.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden tárgyalt Moszkvával. Baerbock, aki egy nappal a kijevi látogatása után érkezett Moszkvába, leszögezte, hogy Németország kész megvédelmezni az alapvető értékeket az Oroszországgal Ukrajna ügyében kialakult konfliktusban. „Nincs más lehetőségünk, még ha ez azt is jelentené, hogy magas gazdasági árat kell fizetnünk érte. Németország kitart amellett, hogy az energia fegyverként való felhasználásának következményei lennének az Északi Áramlat 2 vezetékre nézve” – jelentette ki.

Szerdán Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter is az erősödő orosz fenyegetés miatt. Antony Blinken a tervek szerint pénteken tárgyal az orosz külügyminiszterrel – írja a BBC. Blinken hangsúlyozza: „Az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.”

Fotó: 24.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago