Categories: Közélet

ÉRETTSÉGI – Húsvét után dönt a kormány

Sok tízezer diák hiába várta ma a bejelentést, nem dőlt el, hogy a koronavírus járvány idején Magyarországon lesz-e érettségi, milyen és mikor. A tervekről Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Nálunk a felvételi eredményei alapján dől el, ki tanulhat tovább, ezért a kormány lehetőséget ad arra, hogy csak azok érettségizzenek, akik felvételizni akarnak. A többiek visszaléphetnek, és visszaigényelhetik a befizetett vizsgadíjat.

A húsvét utáni héten dönt a kormány. A tervek szerint egyelőre csak írásbeli érettségik lesznek: május 4-én, hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdenének a diákok. A vizsgákon egyszerre tíz ember lehet a tanteremben egymástól másfél méter távolságra. Szóbelit csak akkor szerveznének, ha a jogszabályok szerint más vizsgamódra nincs lehetőség.

Miután csak a terveket ismertette az államtitkár, szerkesztőségünk néhány kérdéssel szeretné segíteni a kormányt döntése meghozatalában. Jelenleg a csoportos megbetegedések jellemzik a helyzetet, de ha április végén ez tömegessé változik, akkor ahhoz, hogy május 4-én a diákok bent üljenek a vizsgateremben, vissza kell utazniuk a kollégiumokba. Hogyan nyitják meg a kollégiumokat? Tesztelnek minden ott dolgozót? Tesztelik az összes diákot, akik egy hétig vagy tíz napig az ország különböző pontjairól utazgatnak? Minden, az írásbelit felügyelő tanárt tesztelnek majd? Ahhoz, hogy a vizsgaértékelésekbe a diákok betekinthessenek (jogszabály biztosítja), utazniuk kell ismét, vagy megtehetik online?

Az érintettek, az érettségire készülő diákok közül százezernél többen erről így szavaztak a napokban – bölcsességről téve tanúbizonyságot!

Maradjanak el a vizsgák! Mindenki kapja meg az év végi jegyét érettségi jegyként: 71%, 71 696 szavazat

A végére még egy szám, amit érdemes figyelembe venni: két évtized átlagát összegezve az érettségi jegyek átlaga 10–15 százalékkal magasabb a negyedik év végén kapott érdemjegyeknél.

A felmérés részletei:

1. Maradjanak el a vizsgák, ebben a helyzetben úgysem lehet rendesen leérettségizni: 4%, 4286 szavazat.

2. Halasszák el őket egy olyan időpontra, amikor már nyugodt körülmények között megtarthatóak lesznek: 11%, 11 342 szavazat.

3. Csak az írásbeliket tartsák meg hagyományosan, a szóbelik maradjanak el idén. Így mindenki az írásbeli alapján kapja majd a végleges jegyét: 6%, 5343 szavazat.

4. Legyen érettségi májusban, távolabb ülünk egymástól, és kevesebben leszünk a teremben: 5%, 5343 szavazat.

6. Legyen érettségi, csak online: 2%, 2292 szavazat.

A felmérésről bővebben itt.

Dallos Zsuzsa

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago