Közérzet · 2020.04.09.

ÉRETTSÉGI – Húsvét után dönt a kormány

Sok tízezer diák hiába várta ma a bejelentést, nem dőlt el, hogy a koronavírus járvány idején Magyarországon lesz-e érettségi, milyen és mikor. A tervekről Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Nálunk a felvételi eredményei alapján dől el, ki tanulhat tovább, ezért a kormány lehetőséget ad arra, hogy csak azok érettségizzenek, akik felvételizni akarnak. A többiek visszaléphetnek, és visszaigényelhetik a befizetett vizsgadíjat.

A húsvét utáni héten dönt a kormány. A tervek szerint egyelőre csak írásbeli érettségik lesznek: május 4-én, hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdenének a diákok. A vizsgákon egyszerre tíz ember lehet a tanteremben egymástól másfél méter távolságra. Szóbelit csak akkor szerveznének, ha a jogszabályok szerint más vizsgamódra nincs lehetőség.

Miután csak a terveket ismertette az államtitkár, szerkesztőségünk néhány kérdéssel szeretné segíteni a kormányt döntése meghozatalában. Jelenleg a csoportos megbetegedések jellemzik a helyzetet, de ha április végén ez tömegessé változik, akkor ahhoz, hogy május 4-én a diákok bent üljenek a vizsgateremben, vissza kell utazniuk a kollégiumokba. Hogyan nyitják meg a kollégiumokat? Tesztelnek minden ott dolgozót? Tesztelik az összes diákot, akik egy hétig vagy tíz napig az ország különböző pontjairól utazgatnak? Minden, az írásbelit felügyelő tanárt tesztelnek majd? Ahhoz, hogy a vizsgaértékelésekbe a diákok betekinthessenek (jogszabály biztosítja), utazniuk kell ismét, vagy megtehetik online?

Az érintettek, az érettségire készülő diákok közül százezernél többen erről így szavaztak a napokban – bölcsességről téve tanúbizonyságot!

Maradjanak el a vizsgák! Mindenki kapja meg az év végi jegyét érettségi jegyként: 71%, 71 696 szavazat

A végére még egy szám, amit érdemes figyelembe venni: két évtized átlagát összegezve az érettségi jegyek átlaga 10–15 százalékkal magasabb a negyedik év végén kapott érdemjegyeknél.

A felmérés részletei:

1. Maradjanak el a vizsgák, ebben a helyzetben úgysem lehet rendesen leérettségizni: 4%, 4286 szavazat.

2. Halasszák el őket egy olyan időpontra, amikor már nyugodt körülmények között megtarthatóak lesznek: 11%, 11 342 szavazat.

3. Csak az írásbeliket tartsák meg hagyományosan, a szóbelik maradjanak el idén. Így mindenki az írásbeli alapján kapja majd a végleges jegyét: 6%, 5343 szavazat.

4. Legyen érettségi májusban, távolabb ülünk egymástól, és kevesebben leszünk a teremben: 5%, 5343 szavazat.

6. Legyen érettségi, csak online: 2%, 2292 szavazat.

A felmérésről bővebben itt.

Dallos Zsuzsa


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!