Közélet

Energiatakarékosság: Edzem magam

Napos, hideg ősz. Edzem magam a téli fagyoskodásra. Bocsánat: energiatakarékosságra.

Eszembe jut, hogy gyerekkoromban is csak mindenszentekkor fűtöttünk be először a kandallóba, vagy kapcsoltuk be az olajkályhát. Idén most én is ezt szabtam ki magamnak. Mindenszentekig nincs fűtés! Edzem magam.

Persze, tudom, régen könnyű volt novemberig nem fűteni, mert tüzelős sparhelten főztünk, az bemelegítette a konyhát, ott melegedtünk. Ám ha kimentem apámhoz a tanyára, ott még télen se fűtöttek a hálószobában. Ma is emlékszem a jéghideg ágynemű rettenetes érintésére. De aztán reggelre valahogy felmelegedtem a dunna alatt. Senki se fagyott meg. Ezzel a gondolattal edzem magam.

Az én generációm, meg a nálam is idősebbek sok mindent túléltek már. Tudjuk milyen az, ha nincs áram, vízszolgáltatás, benzin. Ha nincsenek közlekedési eszközök. Akkor lehet biciklin, gyalog. De a fiatalok most tapasztalják meg először, hogy így is lehet. Majd ha 18 fok lesz az iskolákban és a munkahelyeken, akkor majd elkezdenek tekintgetni. Lehet, hogy spórolnak az energiafelhasználással a cégek, iskolák, hivatalok, de hogy a hatékonyság rovására fog menni, az is biztos. Mindenki azon fog gondolkozni, hogy hideg van és fázik. Több lesz a megfázás, a táppénz.

Na, szóval lehet így is, meg még ígyebben is. Márait parafrazálva: egy civilizáció gyorsabban tud paralizálódni, mint amilyen gyorsan felépül.

Fotó: otthonlap.hu

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago