Egyéb

Elszámoltatás – Vádalku, vagy csak alkudozás

Hiába ígéri az ellenzék a trilliárdossá lett politikusokkal szembeni elszámoltatást, az emberek csak legyintenek, nem fog ez menni – legalábbis törvényesen biztosan nem. Úgy vélik, egy elhagyott feleség vagy szerető bosszúja miatt inkább lebukhatnak, vagy esetleg az új módi, a vádalku bevetésével.

Az igazságérzet nemcsak a mesében létezik: azokat a filmeket nézik meg a legtöbben, ahol ugyan nem ártatlan a főszereplő sem, az igazi bűnösök kacagnak a markukba egészen addig, míg elő nem kerül a vádalku intézménye. Ahol a főhős hajlandó akár börtönbe is menni, ha a lányát elengedik, ha a gyermeke szemében megmaradhat példaképnek.  Cserébe „kitálal”, vagyis részletesen elmeséli, ki, mikor, mennyit nyúlt le a közösből vagy esetleg kiket tett el láb alól, kiket árult el, stb. 

A magyar jogrend egészen az új büntetőeljárási törvény hatálybalépéséig csak az irodalomból és filmekből ismerte a vádalku fogalmát. Helyette volt viszont hasonló módszer, a tárgyalásról való lemondás. Lényege, hogy az elkövető beismerő vallomást tehetett az enyhébb büntetés ígéretében. A vádalkutól eltérően a bűnelkövető és az ügyész nem a vád tárgyáról alkudoztak, egyszerűen csak abban egyeztek meg, hogy ezt az eljárási formát veszik igénybe. Vagyis eltekintenek a nyilvános bizonyítástól. 

Három év óta az új büntetőeljárási törvényben nagyobb hangsúlyt kap az együttműködés a bűnelkövető és a hatóságok között, a tárgyalásról való lemondás helyébe jön az egyezség a bűnösség beismeréséről. A vádlott azzal, hogy az előkészítő ülés során beismeri a vád tárgyává tett bűncselekményt, lemond a tárgyaláshoz való jogáról.  A bíróság már az eljárás ezen szakaszában is meghozhatja az ítéletet. Azért óvatos duhaj a magyar, a jogászok garanciát is építettek az új eljárásba: az egyezség, népnyelven vádalku megkötésére irányuló eljárásban a védőügyvéd részvétele kötelező. Merthogy garantálni szükséges, ha mégsem jön létre valamiért az egyezség, a periratok nem használhatók fel. 

A gazdasági élet szereplői együttműködnek, miért lenne érdeke bárkinek is beköpni a másikat? A választás előtt nagy a fogadkozás a NER közelgő elszámoltatására, írja a hvg.hu. A Momentum még Mészáros Lőrinc előzetesbe kerülését is vizionálta a győzelem utáni napokra. A lapnak egy NER-közeli forrás beszélt arról, hogy elméletileg miként „fejthető fel” a rendszer. Lesz-e elszámoltatás?

Az állampolgár már csak az elhagyott feleségek és szeretők bosszújában reménykedhet, vagy a tipikus férfi hiúságban. Vélelmezhető, jövő tavasszal a sárdobálás népszerű mozgásforma lesz. 

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago