Közélet

Előválasztás: Katanics Sándor függetlenként indul

„Úgy hiszem az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója. Köszönöm, hogy az elmúlt hetekben sokan bátorítottatok, ajánlottátok a segítségeteket.

Amennyiben az ellenzéki pártok nem akadályozzák meg, úgy gondolom, az a helyes, ha elfogadom a felkérésetek és részt veszek az előválasztáson. Amint lehet, nekiállok a 400 ajánlás összegyűjtésének. Aztán majd eldöntik Veszprém megye 1-es számú választókerületének az előválasztáson résztvevő szavazói, ki legyen végül Orbán emberének a kihívója.” Így adta tudtul közösségi oldalán Katanics Sándor önkormányzati képviselő, hogy függetlenként jelölteti magát az előválasztáson, vagyis versenybe kerül a pártja jelöltjével szemben. Szerkesztőségünk négy kérdésére az alábbi válaszokat küldte:

Az előválasztás kevéssé ismert politikai gyakorlat Magyarországon. Nem tart attól, hogy akik most támogatják bejelentését a közösségi médiában, a választáson nem lesznek aktívak?

– Hetek óta gondolkodom azon, vállaljam-e a jelenleg ellenzéki pártok támogatása nélküli helyzetben is a megméretést. Ennyi idő alatt sokakkal egyeztettem, akik kellően aktívak, vagy itt vannak a közösségi oldalon, a legtöbben sokszor csendes szemlélőként. Ők biztosan aktívak lesznek. Nem tehetem meg, hogy akik eddig is segítettek, akikkel együtt küzdöttem (vidéken) a mindennapokban, akik bíznak bennem, s kérték, hogy induljak az előválasztáson, most, miután a DK mást jelöl, széttárjam a karom. A kérdés persze az, hogy az ellenzéki pártok engedik-e, hogy elinduljak. Fontos világossá tenni azt is, tényleg van-e szerepe a helyben élőknek, és akik bele akarnak szólni a jelöltállításba, azok valóban beleszólhatnak-e.

Egyéni jelöltként technikailag is nagyon nehéz dolga lehet majd a Parlamentben. Ha nem változnak a jelenlegi szabályok, mennyi esélyt adna javaslatainak megvalósulására?

– Aki megnyeri az előválasztást, az lesz a Fidesz jelöltjének a kihívója, és ha vele szemben is nyer, egy közösség része lesz, hiszen beül valamelyik frakcióba. Az eddigiektől eltérően végre egy teljesen új helyzet állhat elő. Ami most tapasztalható, az elfogadhatatlan. Orbán Viktor formálissá tette a Parlament működését. Gyakorlatilag ma az van az országban, amit ő egy személyben fontosnak tart, amit akar. A kormánypárti képviselők a kinyújtott karja csupán. Ha nem sikerül 2022 tavaszán leváltani a kormányt, értelmetlenné válik hinni abban, hogy bármi működhet még demokratikus formában. Orbán mára teljesen felszámolta a fékek és ellensúlyok rendszerét, nem működik a demokratikus intézményrendszer. Nincs valóságos párbeszéd. Nem a választók, hanem egy szűk kormányközeli oligarchikus kör akarata érvényesül. A kormány szemében nincsenek érdemi módon működő szakszervezetek, civil szervezetek, azokat minden módon negligálják, próbálják ellehetetleníteni. Ha a mai ellenzék nem tud győzni a választók akaratából, a következő ciklusban Orbán kilépteti az országot az Európai Unióból, és újra „kelet” felé veszi az irányt. Akkor van értelme bekerülni a Tisztelt Házba, ha a többség a mai ellenzék lesz.

A kétharmados többség mellett sokan szélmalomharcnak érzik az országgyűlési ellenzéki pártok tevékenységét. Feltételezzük, kétféle forgatókönyvvel készül: a Fidesz, illetve az ellenzéki győzelemre.

– Első lépésben elég lenne a többség ahhoz, hogy világossá váljon mindenki számára: mi a tét, hová tart ez az ország, ha a döntéshozók nem térnek észhez. Jelenleg a legtöbb választóhoz érdemi információk el sem jutnak, mert az adófizetők pénzéből működő média hazudik, és érdekében áll fenntartani ezt az egyre jobban eltorzult látásmódú, a hétköznapi embereket, munkából élők tömegeit kifosztó hatalmat. A Fidesz iszonyatos mennyiségű közpénzt pumpált a klientúrájába, és ha bukik, elemi erővel fogja megpróbálni szétverni a kétharmad nélküli többséget. Ahogyan 2010-ben kétharmada lett a Fidesznek, lehet úgy most kétharmada az ellenzéknek is. Másrészt nem vagyunk egyedül a világban, és ha meg tudjuk mutatni, hogy Orbán rendszere leváltható, az Európai Unió haladó erői is segíthetik kinyitni azok szemét, akikét most ez a bűnös rendszer rafinált módon zárva tart.

Mit tart a három legfontosabb elérendő helyi célkitűzésnek?

– Egy olyan választókerületben, ahol Veszprémen kívül 24 másik település is van, nem lehet a három legfontosabbat felsorolni, hisz minden választónak más a fontos, illetve településenként lehet. Veszprémben a körgyűrűn belül és kívül is túl sok olyan megoldásra váró probléma van, ami felsorolható, és évtizedes mulasztás. Jól ismerem a választókerületet, és érdemi módon fogom tudni képviselni az itt élő embereket. Nem a pártérdekek, hanem az emberi sorsok érdekelnek. A közjó megteremtése. A helyi célkitűzések felsorolásának, akár Veszprémben, akár Veszprém vidéke viszonylatban akkor van csak értelme, ha előbb helyreáll az ország demokratikus működési rendje. Nagyon fontos lenne elérni a szabad és független sajtó visszaállítását. Ezen keresztül valósítható meg a mindenkit meglopó, egyértelműen kormányközeli korrupció azonnali felszámolása. Égetően fontos lenne az uniós források és az adófizetők pénzének demokratikus módon ellenőrzött felhasználása. Az egészségügyi ellátórendszer és a közoktatás feltételrendszerének megerősítése, a munkavállalók elvett jogainak visszaállítása, a bérek és nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzése helyben is a legfontosabb célkitűzések. Ha nincs kiszámítható élet, biztonságérzet, nem ér semmit egy-egy épület, út, vagy főtér megújítása.

Az előválasztásról itt és itt írtunk.

Katanics Sándor. Fotó: Veszprém Televízió

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago