Categories: KözéletKultúra

EGYBŐL HÁROM – Temesvár és a görög Elefsina is kulturális főváros lesz 2023-ban

A járványhelyzet mellett Temesvár felkészületlensége is közrejátszott abban, hogy a város 2021 helyett 2023-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa – adta hírül még októberben a kronikaonline.ro. Az Európai Parlament kulturális bizottsága ugyancsak kétéves halasztással, 2023-ra adta meg a programsorozat megrendezésének lehetőségét a görögországi Elefsina városának is.

Veszprém 2018 decemberében az EKF 2023 cím egyedüli nyertesének tudhatta magát, ehhez képest az már biztos, hogy három város igyekszik majd magára vonni a figyelmet. Kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa marketing és kommunikációs menedzserétől, Hamza Gergelytől.

Előfordulhat-e, hogy a torlódásra tekintettel Veszprémre is majd egy későbbi időpontban, 2024-ben vagy 2025-ben kerül sor?

Nem szeretnénk a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program évadának időpontját módosítani. A koronavírus-járvány természetesen a mi felkészülésünkre is hatással van, de úgy látjuk, hogy a többszöri újratervezés utáni ütemtervünket tartani tudjuk.

Tervezik-e, hogy csúszás esetén az eredetileg tervezett beruházásokat, fejlesztéseket teljeskörűen megvalósítják?

Nem szeretnénk találgatásokba bocsátkozni, de ahogy az utolsó sajtóeseményünkön is jeleztük, terveink szerint csak olyan beruházásokat kezdünk el, amiket be tudunk fejezni 2022. december 31-éig.

Milyen módon lehet azt elérni, hogy a 2023-as „hármas versenyben” Veszprém mutassa a legvonzóbb arcát?

Mi nem versenyként tekintünk erre a helyzetre, hanem együttműködési lehetőségként. Az Európa Kulturális Fővárosa programok egyik alapvető értéke a nemzetköziség. Temesvár és Elefsina csatlakozásával könnyebben ki tudjuk aknázni a programunk nemzetközi dimenzióit. Városaink karaktere, vagyis kultúrája annyira eltérő, hogy még turisztikai versenyre sem számítunk egymás között.

 

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago