Egy fontos könyv, a Lélegzet

A világ összes légzéstechnikája és minden tudás a lélegzetről James Nestor Lélegzet című könyvében.

Gondoltad volna, hogy már a légzéstechnikánk kis módosításai is javítják a sportteljesítményt, megfiatalodnak tőle a belső szervek, mérséklődik a horkolás, az asztma, az autoimmun betegségek, és még a gerincferdülés mértéke is csökken? Hogy a légzéssel kapcsolatos tudás, mely valójában a levegővétel művészetét jelenti, már évszázadok óta a birtokunkban van, csak bizonyos korokban elfeledkezünk róla? Tudtad, hogy az iparosodás hajnala óta jelentősen romlott a légzésünk módja és hogy az emberek 90 százaléka helytelenül lélegzik? Érdekes tény az is, hogy számos modern kori nyavalya – az asztma, a szorongás, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, a pikkelysömör és más – enyhíthető vagy visszafordítható pusztán a légzés módjának megváltoztatásával. Kiderül az is, hogy vajon miért nem horkoltak barlanglakó őseink.

James Nestor: Lélegzet

Egy átlagos olvasónak hozzávetőleg tízezer levegővétel szükségeltetik ahhoz, hogy végigolvassa a könyvet. A szerző vágya szerint az olvasó minden egyes lélegzetvétellel jobban fogja érteni a légzést és azt, miképpen érdemes csinálni. Minden egyes újratanult lélegzetvétel gyógyírnak fog számítani. Az évezredek óta gyakorolt technikák megtanulásával, melyet már a hinduizmusban, buddhizmusban, a kereszténységben és más vallásokban is végeztek, az olvasó képes lesz csökkenteni a vérnyomást, fokozni a teljesítményt és kiegyensúlyozni az idegrendszerét a tanácsokat követve. A tízezredik lélegzetvételre az olvasó tisztában lesz vele, hogy a levegő, ami bejut a tüdejébe, miként hat minden pillanatban az életére, és hogyan lehet szolgálatba állítani a teljes potenciálját.

Mindegy, mit eszel, nem érdekes, mennyit edzel, milyen karcsú vagy, milyen fiatal vagy, milyen bölcs vagy – ez mind nem számít, ha nem lélegzel megfelelően.

Semmi nem fontosabb az egészséghez, mint a légzés: beszívni a levegőt, kifújni – ezt minden nap megtesszük huszonötezerszer. Fajunk mégis elvesztette a helyes légzés képességét, és ennek súlyosak a következményei. James Nestor újságíró beutazta a világot, hogy rájöjjön, mi romlott el és hogyan lehetne helyrehozni. A válasz nem tüdőgyógyászati laborokban található, ahogy erre számítanánk, hanem ősi temetkezési helyeket feltáró ásatásokon, titkos szovjet létesítményekben, New Jersey-i kórusok próbáin és São Paulo szmogos utcáin. Nestor felkutatja azokat, akik tisztában vannak az ősi légzéstechnikák, mint például a pránájáma, a szudarsan krija és a tummo mögött rejlő tudással, és együtt vizsgálódik azokkal a tüdőspecialistákkal, akik tudományos próbának teszik ki a légzésről alkotott fennálló elképzeléseinket. A modern tudományos kutatások azt mutatják, hogy már a légzéstechnikánk apró módosításai is ugrásszerű javulást eredményeznek a sportteljesítményben; megfiatalodnak tőle a belső szervek; mérséklődik a horkolás, az asztma és az autoimmun betegségek; még a gerincferdülés mértéke is csökken. A légzésnek elvileg nem lehetne ilyen hatása, mégis van. A Lélegzet című könyv ugyanúgy támaszkodik több ezer év orvosi szövegeire, mint a pulmonológia, a pszichológia, a biokémia és a fiziológia területén szerzett legfrissebb kutatási eredményekre, így rekonstruálja a tudást, amely egyidőben közkeletű volt, mostanra viszont forradalmian újnak és ismeretlennek hat.

A légzés a legalapvetőbb biológiai működésünk. Ha ezt elolvasod, soha többé nem fogsz ugyanúgy lélegezni.

James Nestor írásait többek között a Scientific American, az Atlantic és a New York Times közölte. Deep: Freedriving, Renegade Science, and What Ocean Tells Us about Ourselves című könyve 2015-ben PEN/ESPN-díjat kapott, és 2014-ben az Amazon beválogatta a legjobb tudományos könyvek közé. Nestor rengeteg tévéműsorban szerepelt. San Fransiscóban él és lélegzik.

A Lélegzet a 21. Század Kiadó gondozásában, Tomori Gábor fordításában jelent meg, és itt megrendelhető.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago