Közélet

Egry József – Kiállítás előtt hangjáték-sorozat

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretein belül, Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást szervez. A kiállítás június 24-én nyílik meg a múzeumban. Az intézmény hangjáték-sorozattal készül a festő március 15-i születésnapja alkalmából.

Idén Egry József születésének 140. évfordulóját egy nagyszabású kiállítással ünnepli a Laczkó Dezső Múzeum. Az intézmény képzőművészeti gyűjteményében tekintélyes, közel 50 darabot számláló Egry-kollekció található. Ráadásul a múzeum adattára számos személyes jellegű, a művészhez köthető levelet és fényképet is őriz.

Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a készülő kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat törzsanyagát fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiben, elsősorban raktárakban őrzött művek alkotják. Egry József művei 2023 nyarán nem csak a Laczkó Dezső Múzeumban bukkannak fel, hanem a Művészetek Háza Veszprém is szentel egy kisebb, kiegészítő tárlatot a festőnek.

A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült egykori interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását dolgozza fel hanganyag formájában. A művész születésének 140. évfordulóján, március 15-én elindult sorozat célja, hogy a közönség még a kiállítás előtt megismerkedhessen a festő életével. A hetente megjelenő epizódok a Laczkó Dezső Múzeum web– és Facebook oldalán, valamint YouTube és SoundCloud csatornáján lesznek elérhetőek.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago