Egyéb

EGÉSZSÉGÜGY – Igeráolvasással nem fog menni

Az élet gyakorta a szülészeteken kezdődik. Lehet, hogy a magyar egészségügy összeomlása is. Mindenesetre megindult Várpalotán, Szolnokon, Esztergomban, Mohácson: egy darabig ezek állami kórházaiban nem születhetnek kisbabák, mert nincs, aki ellássa őket és édesanyjukat. Szolnokon már olyan műtétekkel sem segíthetnek a gyerekeken, amelyek után intenzív terápiás ápolást igényelnek.

A magyar egészségügy összeomlása nem az ő nevükhöz köthető, ezért aztán az egészségügyet is irányító volt miniszter és államtitkárai többmilliós végkielégítéseikkel boldogan tűntek el. Igazságtalan lenne csak rajtuk számon kérni az elmúlt 12 év, de akár negyedszázad nemtörődömségét, azonban ilyen mértékű szakemberhiány még soha nem veszélyeztette az állami betegellátást.

Negyedszázad nemtörődömség

Június eleje óta hivatalosan is elismeri a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy bizonyos egészségügyi intézmények nem képesek teljesíteni kötelező feladataikat szakemberhiány miatt. Egyelőre meghatározott időket jelöltek meg június elejétől augusztus végéig, és többnyire még a szülészeteket nevezték meg, ahol szünetel a gyógyítás. Szolnokon már olyan műtéteket sem végeznek gyerekeken, melyeket követően intenzív terápiás gyógyítás szükséges. Székesfehérvár megyei kórházában a koraszülött osztály egy részét zárták be, Békéscsabán több osztályt is, mert nincsenek gyógyítók. Egy részük átnyergelt a gyógyszergyárakhoz orvoslátogatónak, a nyelveket beszélők már vagy tíz éve külföldön dolgoznak. Mára követte őket családjuk is.

Délelőtt kórház, délután maszek

A „kettősök” délelőtt a kórházak járóbetegeivel foglalkoznak, de ügyeletet nem vállalnak. Miért is tennék? Jó darabig nem fizette ki a minisztérium a túlmunkát és idejük is alig maradt magánrendeléseikre. Csak azért maradtak, hogy a drága diagnosztikai berendezésekkel ingyen vizsgálhassák saját beutaltjaikat. Közben megjelentek az okos és ügyes vállalkozók, akik valamelyik baráti banktól kapott hitelből gyönyörű rendelőket építettek. Korszerű műszereket is lízingeltek hozzájuk, mert úgy megnőtt a várakozási idő az állami intézményekben, hogy a betegek inkább fizetnek több százezret, csak mondják már meg nekik, elzáródtak-e szívükben az erek, vagy érdemes még azokkal valamit kezdeni. A várólistákat tovább hosszabbította a covid. A miniszter pedig ahelyett, hogy azok rövidítésével foglalkozott volna, őstörténésszé képezte magát, bibliai igeráolvasással nyugtatta a szenvedőket, a miniszterelnököt és saját magát. Na meg azt képzelte, ha a lista nyilvános lesz, az emberek szépen kivárják a sorukat.

Nem így lett.

Potom másfél millióból kijön a szülés

A családok összefogtak, kifizették apa és nagymama diagnosztizálását, kölcsönből valamelyikük műtétjét. Az a nagymama, aki 16 éves kora óta munkakönyvvel dolgozik, és akitől folyamatosan levonták az egészségbiztosítási díjat, két és fél millióért kaphat csípőprotézist, ha nem akar, nem tud két évet várni az állami beavatkozásra. Ő még csak elbiceg, de a szív-CT-ben reménykedő nagy valószínűséggel nem éli túl a 176 napos várakozást.

A szülés miatt sem kell sopánkodni, magánklinikán már másfél milliótól jöhetnek az újszülöttek. Két éjszaka, hozzátartozói bent alvással-evéssel ennél jóval több.

Forrás: babaszoba

A várólistákat időközben eltüntették

Érthető okokból a szülések esetén nincs várólista, illetve bizonyos intézményekben 41 százalékra nőtt a császármetszéssel világra jött babák aránya. Például épp Pécsett, ahová a mohácsi anyukákat is irányítják. Nekik még szerencséjük van, 43 km-t kell utazniuk, a szolnokiaknak a fővárosba vagy Debrecenbe száznál is többet. De Szolnokon már a mandulaműtétek is veszélyben, mert mi történik, ha a friss seb fölszakad, a vérzés nem csillapul, nincs ember a gyermekintenzívre, így biztonságosabb, ha el sem kezdik a beavatkozásokat. A nyári szünetben, amikor sokkal több veszélynek vannak kitéve a gyerekek, mentővel szállítják őket tovább, ha szállítható állapotba kerülnek. Ha nem, akkor…

Akkor sem várható egyelőre változás. Az új egészségügyi államtitkár kijelentette, konkrét egészségügyi program nem lesz, a főbb csapásirány megmarad az egészségügyben. „Az ügyek 85 százalékát el lehet dönteni Budapestről, Excel-táblát nézve.” Hogy a 45 vagy 142 km-t milyen utakon kell megtenniük a mentőknek, az elhanyagolható. Nem számít, hogy amit az íróasztal mögött kitaláltak, megvalósítható-e a gyakorlatban.

A rendszerváltás óta egyre több betegségben, elhalálozásban éllovas Magyarország. Anno a biztosítók egymást túllicitálva próbálták a magánegészségügyet kiépíteni. Egy párt sem vállalta az érvelést az átalakításról, féltek a voksok elvesztésétől. Ma már mindenki tudja, csak papíron ingyenes a gyógyítás, a polgár kétszer fizet: egyszer az államnak, egyszer a magánegészségügynek. A polgárok már összeomlottak, a rendszer még egy ideig elvegetál.

Fotó forrása: vilaggazdasag.hu

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago