Durvul a járvány, kevés a beoltott, a kormány tehetetlen

Az új Covid-fertőzöttek száma nálunk emelkedik leggyorsabban a világon. Egyre többen vannak kórházban, lélegeztetőgépen. Miközben oltások tekintetében messze lemaradtunk az európai átlagtól, a kormány nem hajlandó elárulni, hogy a kórházba kerülteknek van-e oltásuk, illetve mivel és hányszor vannak beoltva – írja a Nyomtass te is!

Míg egy hónapja még naponta 10–15 ember hunyt el, mostanra ez a szám 70–80-ra nőtt. Az elmúlt két hétben háromszorosára emelkedett a kórházban ápolt covidosok száma, miközben egy éve, a második hullámban csak két és félszeres volt a növekedés ugyanebben az időszakban. A sajtó és az ellenzék továbbra is hiába kéri, Magyarországon nem közölnek adatokat arról, hogy a most lélegeztetőgépen lévők (november 8-án már 434-en) vagy az elhunytak hány százaléka oltatlan, melyik vakcinával oltották őket és hány oltást kaptak. Ezzel szemben például Romániában napi szinten megismerhetők ezek az adatok. Az erdélyi Krónika szerint a november 3-án jelentett 451 halálos áldozat közül 411-en nem voltak beoltva (92 százalék).

Egy hazai kórházból kiszivárgott adatok szerint a delta variáns az oltottakat is megfertőzheti ugyan, de súlyos szövődmények többnyire az oltatlanoknál alakulnak ki. Az osztályon ápolt oltatlanok között akad huszonéves is és több negyvenes-ötvenes ember. A Magyar Orvosi Kamara véleménye az, hogy az oltás önmagában már nem fogja megállítani a járványt, maszkhordással, távolságtartással és korai kezeléssel azonban lassítani lehetne. Különösen veszélyben vannak a 60 éven felüliek, akik közül 479 ezren még mindig nem kaptak oltást.

A magyar oltási kampány jószerével kimerül abban, hogy elárasztották az utakat Magyarország működik-plakátokkal. Egész nyáron alig haladt előre az oltási folyamat, az emberekben hamis biztonságérzet alakult ki. A kormány nem merte felvállalni a felelősséget az oltások kötelezővé tételének ügyében sem. Áttolta a döntést a munkaadókra, akik természetesen nem rendelkeznek sem adatokkal, sem orvosi ismeretekkel. Ráadásul a hiányos tájékoztatás miatt még mindig milliók félnek az oltásoktól, így azt kockáztatják a munkaadók, hogy működésképtelenné teszik a cégüket, ha kötelezni akarják a dolgozókat. A kormány viszont mutogathat majd a cégekre, hogy azért sok a haláleset, mert a munkaadók nem rendelték el a kötelező oltást.

Csak reménykedhetünk abban, hogy nem veszítünk el egy újabb kisvárosnyi embert az eddigi több mint 31 ezer után.

A Nyomtass te is! legfrissebb számának további témái:

– Újra emelkedik a szegények száma
– Audit és villát vettek a határon túl élő magyaroknak szánt pénzből
– Utolsó előtti helyen a női egyenjogúságban
– Nálunk lopják el a legtöbb uniós pénzt
– A pénzeső az ellenzéknek köszönhető
– Minden ötödik nyugdíjas százezernél kevesebbet kap havonta

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A lapszám innen letölthető.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago