Aláírás mini / Életmód / Egyéb · 2015.07.01.

Doromboló házi gyilkosaink

Amennyiben van rá lehetősége, drága kiscicánk úgy tízszer gyilkol havonta – tette közzé felmérését az Ecology and Evolution brit tudományos szaklap.  Kiderült, a macskagazdik csak nagyjából vannak tisztában azzal, hogy a cicák bizony kegyetlen ragadozók. Aranyosak, kedvesek dorombolósak, de mégiscsak ragadozók. Nem kellemes tudomásul venni, hogy nagyobbára – mondhatnánk – csak kedvtelésből ölnek, hiszen nem éhesek, eljátszadoznak a zsákmánnyal, szórakoznak.

biodiverzitas

A kutatók vidéken végeztek felméréseket, megkérdezték a gazdikat, a macskájuk átlagosan hány  darab prédaállatot hoz haza havonta. Kiderült, amennyiben van rá lehetősége, drága kiscicánk úgy tízszer gyilkol havonta. Vagy többször, mert a zsákmányt nem mindig viszi haza. Ösztöneiknek engedelmeskedve szenvedélyesen vadásznak.

IMG_0453

A házicicák általában hosszabb és egészségesebb életet élnek, mint azok a macskák, amelyek szabadon mozognak a ház körül, és a kerítésen túl is előszeretettel vadászgatnak. A lakásban általában vadászszimulációkkal szórakoztatjuk magunkat és a macskánkat, de ha a macsek kiszabadul a házi fogságból és berobban a természetbe, akkor ősi ösztöneire fog hallgatni. A vadászat veszélyes üzem, és ha a cicánk eléggé vakmerő, nem mindig ő lesz a nyerő. Megsérülnek, kutyákkal, patkányokkal háborúzhatnak, fertőzést szednek össze, bolhát, kullancsot hordanak haza. Ugyanakkor – és a szakemberek szerint – környezetükben olyan pusztítást hajtanak végre (!), hogy megbolygatják a térség ökológiai egyensúlyát, ugyanis nem a táplálék miatt vadásznak, hanem szórakozásból.

Ejnye, cicák!


[fbcomments]