Categories: GazdaságKözélet

DK–SZAKSZERVEZETEK – Kapja vissza a város a pénzét!

A Demokratikus Koalíció–Szakszervezetek frakció tagjai szerint a júniusi közgyűlésen a képviselőknek arról is szavazniuk kellene, hogy Magyarország Kormánya még ebben a költségvetési évben adja vissza Veszprémnek és a veszprémi embereknek azokat az összegeket, amelyeket a járványhelyzetben meghozott intézkedéseivel elvont.

Alább olvashatják a frakció tagjainak levelét:

Tisztelt Polgármester Úr!

A Demokratikus Koalíció-Szakszervezetek frakció tagjaiként kérjük, hogy a 2020. június végi közgyűlésen napirendi pontként kerüljön megtárgyalásra egy olyan polgármester úr által benyújtott előterjesztés, amelyen keresztül a veszprémi polgárok megismerhetik, hogy a járványveszély miatt kialakult helyzetben Veszprém városa pontosan mekkora összegeket veszített el részben a kormányzati döntések eredményeként, részben a helyben működő vállalkozások működési nehézségei, ideiglenes leállása miatt.

Tisztelettel kérjük, hogy ennek az előterjesztésnek legyen része egy olyan határozati javaslat is, ami arra szólítja fel Magyarország Kormányát, hogy Veszprém Megyei Jogú Város működésének biztonsága érdekében még ebben a költségvetési évben adja vissza Veszprémnek és a veszprémi embereknek azokat az összegeket, amelyek a járványhelyzetben meghozott intézkedéseivel elvont.

Indoklás:

2020. május 24-én magyar szempontból is történelmi jelentőségű döntés született Brüsszelben. Magyarország 8 milliárd euró, tehát több mint 2700 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap, s akár 7 milliárd eurónyi hitelt is felvehet. (A hitelfelvételre vélhetően nem is lesz szükség a nagyarányú támogatás miatt!)

Az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatáshoz képest eltörpül az a 34 milliárd forint, amihez a gépjárműadók elvonásából jut a kormány. Veszprémnek viszont égető szüksége van arra a 220 millió forintra, ami így elveszik a város bevételei közül. (Várhatóan 87 millió forint bevételkiesés várható a parkolás ingyenessé tétele miatt, és csaknem 143 millió forint veszteség éri a várost az intézmények zárva tartása miatt.)

Súlyos csapásként érinti a várost az ország költségvetési rendeletének módosításában tervezett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás mértékének a növekedése. Jelenleg éves szinten közel 400 millió forintot kell fizetni Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának szolidaritási hozzájárulásként. Ha ezt az összeget 1.5 milliárd forint fölé emeli a kormány, akkor Veszprém csődbe mehet, sok száz újabb munkahely kerül végveszélybe.

Eskünk szerint kötelességünk ez ellen az elképzelés ellen cselekedni!

Tisztelettel:

Katanics Sándor, frakcióvezető

Guzslován Gábor, képviselő

Zakar Csaba, képviselő

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago