Egyéb

Diplomáciai béljóslás: Nem lesz háború?

Jó jel, Putyin megerősítette, megfontolja Macron ajánlatait. Politikai elemzők, mint régen a béljósok, keresik a jeleket, amelyek a nagy háború mellett, illetve ellene szólnak.

Bár röhejesen távol ültek egymástól a tárgyalóasztalnál, Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök moszkvai találkozása mégiscsak megteremtette a párbeszéd folytatásának lehetőségét. Politikai elemzők szerint ez fontos lépés abban a pillanatban, amikor amerikai források folyamatosan az orosz katonai beavatkozás veszélyére figyelmeztetnek Ukrajnában. Oroszország pedig százezernél több katonával hadgyakorlatozik a határon. Holott a helyzet enyhítése nem csak Európa, de Oroszország érdeke is lenne. Amerika így se, úgy se sokat veszít. Amennyiben háború törne ki, az ukrajnai menekültek Európát árasztanák el, és ha Oroszország elzárná a gázcsapot, az az európai gazdaságot vágná taccsra. Továbbá az Oroszország elleni szankciókat sem Amerika érezné meg, hiszen az Európai Uniónak jelentős felvevőpiaca Moszkva.

Putyin a Macronnal megtartott közös sajtótájékoztatón nehezményezte, a NATO ellenségként tartja számon Oroszországot. Biztonsági garanciákat vár a Nyugattól. Hangsúlyozta, amennyiben Ukrajna belép a NATO-ba és megpróbálják erőszakkal visszaszerezni a Krímet, nem fogják tétlenül nézni, abból háború lesz. Putyin kifejezte kételkedését a Nyugat érvelésében, miszerint a NATO-szövetség csupán védekezésre szolgál, véleménye szerint sok ország (például Líbia, Irak, Afganisztán) népe másként tudna erről beszámolni.

Mondja ezt egy olyan nagyhatalom elnöke, amelyik elfoglalta és megszállva tartja Ukrajna egy részét, a Krím félszigetet – ezt azért ne felejtsük el.

Mit mondhatott Macron Putyinnak? Ezt nem tudni, nem árultak el részleteket róla azon kívül, ami a sajtótájékoztatón a hírügynökségek szerint elhangzott: Európának van még esélye a békés megoldásra. „Új mechanizmusok szükségességéről” beszélt Macron, amelyek „a stabilitás zálogai lehetnének Európában”. „Ezekhez nem kell átírni a 30 éves szerződéseket és nem kell korlátozni az alapvető európai jogokat” – emelte ki a francia elnök. Az új szabályok bevezetése szerinte csak akarat kérdése, és ez még mindig jobb egy szabályok nélküli világnál.

Az orosz elnök után Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt Emmanuel Macron. A francia elnök hangsúlyozta, optimizmusra ad okot, hogy mindkét fél elkötelezett a minszki szerződés betartása mellett.

Fotó: moscow times

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago