Közélet

Dióssy megmentené a Kölcsey könyvesboltot

Nagy vihart kavart a bezáró Kölcsey könyvesboltról szóló írásunk. Dióssy László egykori polgármester viszont gyorsan a tettek mezejére szeretne lépni. Több javaslata is van a bolt megmentésére.

– A főbérlőtől és a kiadótól sem várhatjuk el, hogy megoldják a problémát – mondja. – Úgy hallottam, a főbérlő még mindig nem a veszprémi belvárosi átlagárat szabta meg bérleti díjként, hanem annál alacsonyabb árban próbált megegyezni a kiadóval. Beszéltem a Kossuth Kiadó kereskedelmi igazgatójával, Pappas Georgiosszal. Azt mondta, nem nyereséges a veszprémi üzletük, de mivel a bolt az elmúlt ötven évben hozzánőtt Veszprémhez, ezért eddig a kiadó fedezte a veszteségét. Szeretnék beszélni az üzlethelyiség bérbeadójával is! Megkérdezném tőle: piaci alapú bérleti díj esetén vállalná-e, hogy továbbra is helyet ad a könyvesboltnak, vagy esetleg van már új bérlője. Körülbelül 150-200 ezer forint a különbség havonta az eddigi és a megemelt bérleti díj között.

Ha még „szabad” az üzlethelyiség, akkor innentől Dióssy László több lehetőséget lát a bolt megmentésére:

– Ha az EKF-nél van pénz vendéglátóhelyek, programok finanszírozására, 300 milliós, nyolc-tíz percig tartó fényfestésre a megnyitón, akkor a kulturális évben nem lenne szabad így magára hagynia egy kultikus helyet! A Kölcsey ráadásul a több mint harmincéves Veszprém Megyei Honismereti Egyesület találkozóhelye is. Volt polgármesterként mondom: az önkormányzatnak is lennének lehetőségei. Képviselői, polgármesteri keret, kulturális támogatás. A harmadik javaslatom a vállalkozói mecenatúra. Szeglethy György polgármester és Óvári Ferenc országgyűlési képviselő idejében, a XIX. és XX. század fordulóján több példa is akadt arra, hogy mecénások támogatásával készült, épült valami a városban. Az első kettőben nem vagyok kompetens, de a harmadik esetben nem lehetetlen fölsorakoztatni a veszprémi lokálpatriótákat, hogy segítsenek ebben az ügyben. Persze, ha arra gondolok, hogy most szedték szét a részben közadakozásból készült Millenniumi emlékművet, akkor nincs jó érzésem.

Dióssy László és Wéber László évek óta készítik a StúDió Veszprém podcastjait, és nemrég adták ki a 100 szóban Veszprém című kötetet. (Ennek már minden példánya elkelt.)

– Jó pár olyan cég működik Veszprémben, amely mindkét vállalásunkban segít/segített – jegyzi meg. – Ez a bennünket támogató tízegynéhány vállalkozás mindegyike idén is meghosszabbította velünk a szerződését, mert a tulajdonosaik, ügyvezetőik szeretik a várost, és úgy érzik, jó az, amit csinálunk. Remélhetőleg a könyvesbolt ügyében is segítenek nekünk. Nem ígérek semmit, nem szeretnék a megváltó szerepében tetszelegni, de egy próbát megér.

A képen Dióssy László, Veszprém volt polgármestere. Fotó: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago