Kultúra / Életmód · 2023.01.04.

Bezár a könyvesbolt: Rossz ómen

Rossz jel az Európa Kulturális Fővárosa év kezdetén, hogy bezár a Kölcsey könyvesbolt, egyike a legrégebbieknek. Az ingatlan tulajdonosa duplájára emelte a bérleti díjat, amit nem tudnak kigazdálkodni.

A fülemben cseng Tolnai Ottó Kossuth-díjas író sajátos válasza a veszprémi Olvasólámpa rendezvényen neki feltett kérdésre, hogy szerinte mi kell ahhoz, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa legyen. Antikvárium és filatélia – ezt mondta. Jó, persze, hol vannak már a bélyeggyűjtők? Legfeljebb Szabadkán találni még ilyen emberfajtát. De a könyvek, a könyvesbolt, az antikvárium még nem mentek ki divatból. A Magyar Narancs karácsonyi összeállításában olvastam, hogy az e-könyvek nem passzolnak a magyar mentalitásához, mert mi lapozgatni, birtokolni akarjuk kedvenc olvasmányainkat. Egyébként úgy gondolom, még ma is a műveltség és a kultúra jele, ha van az embernek házikönyvtára.

Ehhez képest mit tapasztalunk Veszprémben? Éppen bezár a legrégebbi könyvesboltok egyike, a Kölcsey. Nem érdeklődés hiányában, hanem azért, mert az ingatlan tulajdonosa duplájára emelte a bérleti díjat, amit nem lehet kigazdálkodni. Amennyiben találnak megfizethető üzlethelyiséget, újra kinyitnak. A könyvkészletet kiárusítják. Az olvasók rendesen meg is rohanták az akciós könyvállományt.


Vannak más kulturális veszteségeink is. Úgy hallatszik, támogatás híján megszűnik a veszprémi székhelyű Ex Symposion irodalmi, művészeti folyóirat. A többi veszprémi kulturális lap is folyamatosan pénzszűkében van.

Három hónapja bezárt az antikvárium a legendás antikvárius hirtelen halála miatt.

Az utóbbi évek veszteségei között tartom számon még a lapárus bolt bezárását a Kossuth utca elején. Valahogy egybeesett az EKF 2023 kihirdetésével. Még jó, hogy a posta előtt megmaradt a kis bódé, ahol beszerezhetők a művészeti, kulturális lapok, folyóiratok is.

Nem baj, lesz helyettük lézershow, emeletes garázs (kettő is), kompetencia-központ, kocsmafesztivál (bocsánat, rafináltabban nevezték el, de képtelen vagyok megjegyezni) és hasonló nyalánkságok.

Ámulni fog a világ a kultúránkon.

Vezető képünkön: végkiárusítás a Kölcseyben az Európa Kulturális Fővárosa év kezdetén, 2023-ban. Bezárnak. Fotók: a szerző


4 hozzászólás

  1. Köszönöm, hogy felhívták a figyelmet a Kölcsey Könyvesbolt nehéz helyzetére, de a kedvelt könyvesbolt még nem szűnt meg, új helyszínt keres, kérem, ebben segítsék a könyvesboltot! A nehéz helyzet sem azért alakult ki, mert az Európa Kulturális Fővárosa ne támogatná a kultúrát, hanem mert az ingatlan tulajdonosa az üzleti etikát figyelmen kívül hagyva közvetlenül karácsony előtt közölte, hogy drasztikusan megváltoztatja a bérleti feltételeket, kihasználva ezzel a kedvező versenyhelyzetet. Csak köszönni tudjuk, hogy a Kossuth Könyvkiadó és a könyvesbolt munkatársai nyitottan és innovatívan helyszínt biztosítottak olyan, a helyi kultúrát népszerűsítő rendezvénynek, mint pl. a Cserháti Könyvszalon. Jelenleg is zajlik az új helyszín keresése a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és sz EKF bevonásával. Tegyünk meg tehát mindent közösen, hogy sikerüljön új helyet találni a könyvesboltnak!

  1. 2023.01.05.

    […] Veszprém Kukac portál azt írja, hogy a Kölcsey Ferenc könyvesbolt közel fél évszázados működés után […]

  2. 2023.01.05.

    […] Veszprém Kukac portál azt írja, hogy a Kölcsey Ferenc könyvesbolt közel fél évszázados működés után […]

  3. 2023.01.12.

    […] vihart kavart a bezáró Kölcsey könyvesboltról szóló írásu…. Dióssy László egykori polgármester viszont gyorsan a tettek […]

[fbcomments]