Categories: Tech

DIGITÁLIS VILÁG – A hagyományos üzleteket felváltja a webáruház?

Bizonyára mi is egyre gyakrabban választjuk az online vásárlást a hagyományos üzletek helyett, viszont felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hosszú távon ez hova fog vezetni. Csak webáruházak lesznek?

Az internet térhódítását mindennapi életünk során számos területen tapasztaljuk. Gondoljunk csak a közösségi média oldalak használatára, az online hírolvasásra, böngészésre, a különféle személyes és hivatalos ügyek intézésére, vagy az internetes vásárlásra. Bizonyára mi is rendszeresen használjuk ezeket a típusú oldalakat, ahogyan velünk együtt manapság az emberek legnagyobb része.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ha egyre több webáruházzal találkozunk és ismerőseink, valamint mi is egyre többször vásárolunk online, akkor vajon a jövőben teljes mértékben fel fogják váltani a webáruházak a hagyományos üzleteket? Csak ez az egy lehetőségünk lesz a vásárlásra?

Természetesen valószínűleg nem, de már most is átalakulóban vannak az erőviszonyok, amire nekünk is érdemes mind fogyasztóként, mind vállalkozóként odafigyelni és felkészülni.

Statisztikák

A webshopok elterjedését ebben a cikkben két statisztika alapján támasztjuk alá. Egyrészről a versenytársak, azaz a hagyományos kiskereskedelmi üzletek száma évről évre csökken, másrészt a webáruházaké ezzel egyidejűleg nő. Az előbbi tendenciát mutatja a következő KSH-statisztika:

Forrás: saját szerkesztés KSH-statisztika alapján

Azonban nem túl valószínű, hogy kevesebb üzletben is meg tudnánk vásárolni ugyanazokat az árucikkeket, mint pár évvel korábban. Vajon mi lett a kiskereskedelmi üzletek helyett? Természetesen webáruházak. Ahogyan az üzletek száma csökken, úgy jelennek meg újabb és újabb webshopok, ahonnan egyre több fogyasztó egyre több árucikket és egyre nagyobb értékben vásárol. Mutatja ezt a következő statisztika:

Forrás: eNet kiskereskedelmi körkép 2017

Tehát egyre többen választják az online vásárlást a hagyományos üzletek helyett. Ez természetesen még nem jelenti azt, hogy a kiskereskedelmi üzletek el fognak tűnni, és mindenki az interneten fog vásárolni, de néhány termékkategória esetén már most megfigyelhető némi átrendeződés.

Lehetőségek

Egyre több hagyományos üzlet kínálja termékeit online is, és próbálják a két csatornát összekötni, azaz az interneten vásárolt termék átvehető és visszavihető a fizikai üzletbe is, vagy az üzletben hiányzó terméktípust megrendelik online. Számos megoldás létezik. Ami biztos, hogy fogyasztóként egyre több lehetőségünk van a vásárlásra – legyen szó bármilyen termékkategóriáról –, vállalkozóként pedig, amennyiben tehetjük, lehetőséget kell adnunk a célcsoportunknak az online elérésre.

Ha nem is feltétlenül webáruház indításával kezdünk, akkor is mindenképpen jelenjünk meg online, hozzunk létre legalább egy céges bemutatkozó oldalt, melyhez egy domain-névre és webtárhelyre van szükség, majd sablonok vagy profi webfejlesztők segítségével könnyedén el is készíthetjük honlapunkat, és várhatjuk a látogatókat. Kövessük a trendeket, ne szalasszuk el a lehetőséget! Legyünk jelen ott, ahol a célcsoportunk is!

Forrás: Rackhost Zrt.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago