Categories: Életmód

DIABÉTESZ – Világnapi programok és szűrés szombaton Veszprémben

November 14-e a diabétesz világnapja. A cukorbetegséget századunk legsúlyosabb egészségügyi problémái egyikének tartják a szakemberek; 425 millió embert érint, a többségük 2-es típusú diabéteszes. A betegség nem gyógyítható, de a kockázatait csökkenteni lehet. Korai diagnózisával és kezelésével pedig a fenyegető ér-, vese- és idegrendszeri szövődmények is megelőzhetők.

A világnapi kampány idei szlogenje: család és diabetes, célja pedig a helyi közösségek, csoportok bátorítása a diabéteszről szóló ismeretek terjesztésére, a megelőzésre és figyelemfelhívásra. A családtól, a kis közösségektől a globális szintig jutva a kis, egyszerű tettek jelentőségét hangsúlyozza a kampány, mert ha ezek összeadódnak, azzal már jelentős eredményeket lehet elérni.

A Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért 1994 óta szervez Veszprémben programokat a diabétesz világnapján, hat éve a Vanderlich Egészségcentrummal közösen. Az idei rendezvényt 16-án, szombaton 9 és 15 óra között tartják az Érseki Hittudományi Főiskola épületében, amelyre a nem cukorbeteg érdeklődőket is várják. Itt jelentik be hivatalosan azt a projektet is, amellyel az Európa Kulturális Főváros 2023 programhoz kívánnak csatlakozni a szervezők. Az előadások meghallgatása és a termékbemutatók megtekintése mellett a résztvevőknek közös mozgásra és ingyenes szűrésre is lehetőségük nyílik.

A veszprémi világnapi rendezvény üzenetei a következők:

Ha ön 2-es típusú cukorbeteg, figyelmeztesse gyermekeit, unokáit, náluk nagy a valószínűsége a betegség kifejlődésének. Egészséges életmódra és három évenként szűrővizsgálatra van szükségük!

Ha ön gyermekvállalást tervez, és vér szerinti rokonai (szülők, nagyszülők, testvérek) 2-es típusú cukorbetegek, és/vagy ön túlsúlyos, jelentős rizikóval rendelkezik a terhesség alatt cukorbetegség kifejlődésére. Még a fogamzás előtt végeztessen szűrővizsgálatot, és tanácskozzon egy diabetológussal!

Ha ön már terhes, feltétlenül végeztesse el a 24–28 hét között a 2 pontos vércukorterhelést!

A cukorbeteg életmódja = egészséges életmód. Tanácskozzon dietetikussal és gyógytornásszal!

Ne főzzön külön cukorbeteg családtagjának és külön a családnak! Cukorbeteg étrend = egészséges étrend.

Ha ön túlsúlyos, helyettesítse a kenyeret, a burgonyát és a rizst zöldségekkel, és gyalogoljon intenzíven naponta fél órát!

Még nem találták fel azt a tablettát, kapszulát, port, teát, csodaétrendet, ami meggyógyítja a cukorbetegségét.

Ha ön cukorbeteg, ne mulassza el az orvosi viziteket!

Ha ön cukorbetegség bármely típusával él együtt, az otthoni vércukor önellenőrzés, az eredmények megbeszélése orvosával feltétlenül szükséges!

Ha ön cukorbeteg, három havonta a HbA1c vizsgálat (évente teljes labor) elengedhetetlen!

Ha ön cukorbeteg, évente szükséges a szemészeti vizsgálata (tágított pupilla mellett szemfenék vizsgálat) is!

Ha ön cukorbeteg, évente és/vagy panasz esetén a lábak ereinek és idegeinek vizsgálata nagyon fontos!

Ha ön cukorbeteg, vagy magas a vérnyomása, vérzsírja, netán valamilyen szövődménye van, ne hagyja ki önkényesen a gyógyszereit! Bármi problémája van, beszélje meg kezelőorvosával!

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago