Categories: Életmód

DIABÉTESZ – Lehet, hogy már ön is cukorbeteg?

Mi itt Veszprémben jó helyzetben vagyunk, mert nem vagyunk egyedül. Számos feladat elvégzéséhez erős civil támogatást kap az önkormányzat, ennek egyik jó példája a városban immár negyven éve működő diabéteszes közösség – mondta Porga Gyula polgármester a diabétesz világnapjához kapcsolódó veszprémi rendezvény sajtótájékoztatóján. – Egymást segítő, de nem zárt csoport az övék, tagjai a megelőzésben, ismeretterjesztésben is fontos szerepet vállalnak.

A polgármester mindezért dr. Vándorfi Győző főorvosnak, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnökének, a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezető igazgatójának mondott köszönetet, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a cukorbetegség világszerte egyre több embert érint. Vannak, akik már kezelés alatt állnak, nagyjából fele annyian, akik már betegek, de még nem tudják és legalább ugyanennyien majd csak lesznek betegek valamikor az életük során.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a kormányzat prevenciós intézkedéseit említette – mindennapos testnevelés, csökkentett só-, zsír- és cukorhasználat az iskolai menzákon –, illetve a betegeket segítő gyógyszertámogatást és az idén megkötött stratégiai együttműködési megállapodást az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal és a Magyar Diabétesz Társasággal.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által minden évben november 14-re meghirdetett világnap idei jelmondata: Család és Diabetes. Ennek jegyében állították össze a szervezők azt az egész napos programot, amelyre minden érintettet és érdeklődőt szeretettel várnak 17-én szombaton reggel kilenctől délután fél háromig az Érseki Hittudományi Főiskola épületében (Jutasi út 18/2.).

Várandós anyukák, kisgyerekek, fiatal- és középkorúak vagy idősek – a cukorbetegség nem válogat és bárkit elérhet. A megelőzésről, a korai felismerésről, mozgásról, étrendről egyaránt szó esik majd az előadásokon, de lesznek ingyenes szűrések, termékbemutatók, interaktív játszóház a gyerekeknek, műsor és lufiparádé is. A részletes program itt http://kongresszus.vanderlich.hu/wp-content/uploads/2018/11/VESZPR%C3%89MI-DIAB%C3%89TESZ-VIL%C3%81GNAP-program-final-2018-1.pdf olvasható.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago