Categories: Életmód

DEMENCIA – Gondolkodjunk előre!

Az Alzheimer-kór és más demenciák jelentős kihatással lehetnek az információk megtartásának képességére és a döntéshozatalra. Mindez azzal jár, hogy a családtagok és a gondoskodást nyújtó személyek jellemzően többféle etikai dilemmával is szembetalálják magukat.

Nem minden esetben tudjuk a legjobb döntést hozni, azonban fontos, hogy előre gondolkodjunk ezeken: ha hasonló helyzetbe kerülünk, legyenek kapaszkodóink arra nézve, hogy adott esetben mi lehetne a legszerencsésebb kimenetel. Az alábbiakban hét, átgondolásra érdemes kérdésről olvashat.

Terápiás hazugságok

Ha az igazság felkavarná demenciával élő szerettünket, beleférnek-e vajon a kisebb hazugságok? A szakma álláspontja megosztott a kérdésben. A legjobb ilyenkor az, ha figyelemelterelést alkalmazunk és témát váltunk, érdekes tevékenységet kezdeményezünk, vagy az úgynevezett validációs terápiát alkalmazzunk. Ez utóbbi lényege abban áll, hogy ha például valaki a rég elhunyt édesanyját keresi, a fókuszt kissé eltolva azt kérjük, meséljen róla nekünk, vagy épp arról, mit szeretett benne a legjobban.

Szexualitás
A szexuális aktivitás és a beleegyezés jelentőségének kérdése 2015-ben merült fel először igazán. Ekkor ugyanis bíróság elé állítottak egy férfit, mivel a vád szerint az Alzheimer-kórral élő feleségével folytatott szexuális életet. A férfit végül felmentették
ám a kérdés továbbra is aktuális. Ne feledjük, hogy pusztán a demencia diagnózisa nem tesz senkit képtelenné arra, hogy beleegyezését adja a szexuális együttlétbe, és a szexualitás fontos része lehet a jó életminőségnek. A nagy kihívást itt az jelenti, hogy hogyan biztosítjuk a szexuális aktivitásra való jogot úgy, hogy közben mindenkit védünk is attól, hogy kihasználják.

Genetikai tesztelés az Apolipoprotein E (APOE) génre

A genetikai tesztek mindig rengeteg kényes kérdést vetnek fel onnantól kezdve, hogy kik ismerhetik meg az eredményt, milyen lépéseket kell tennünk, ha valakinél kimutatják a génvariánst, és hogy hogyan lehet megküzdeni ezzel az információval. Ha ugyanis valakinél kimutatják az APOE gén demenciával összefüggésbe hozható variánsát, az még nem jelenti azt, hogy az illetőnél ki is alakul majd a betegség: mindössze annyiról van szó, hogy magasabb a kockázata erre. A sok nehéz kérdés miatt például az amerikai Alzheimer Szövetség nem javasolja a tömeges tesztelést.

Az Alzheimer-kór kialakulását szűrő vértesztek

Jelenleg is zajlanak olyan kutatások, amik olyan ígéreteket rejtenek, miszerint hamarosan képesek lehetünk már évekkel az Alzheimer-kór kialakulása előtt kiszűrni azokat a személyeket, akiknél feltételezhetően megjelenhet majd a későbbiekben a betegség. Ebben az esetben is az APOE genetikai teszteléshez hasonló dilemmák merülnek fel.

Antipszichotikus gyógyszerek adása

Az úgynevezett antipszichotikumok olyan állapotokon segítenek, mint a paranoia, hallucinációk, pszichózis – így pedig időnként a demenciában szenvedőknél is alkalmazzák őket. Sajnos azonban megvannak a negatív mellékhatásaik is, ezért az orvosi álláspont szerint akkor célszerű adni ezeket, ha más módokon nem enyhíthetők a viselkedéses problémák.

A demenciagyógyszerek abbahagyása

A demencia esetében az állapot előrehaladásának csökkentése érdekében szoktak gyógyszeres kezelés alkalmazni. Ezek hatékonysága változó. Egyeseknél jelentős változások tapasztalhatók, míg másoknál kevéssé mutatkoznak ezek a pozitívumok. Az azonban az ilyen esetekben is kérdés marad, hogy mennyivel lenne gyorsabb az állapotromlás, ha a demenciával élő személy nem kapná ezeket a szereket. Épp ezért a gyógyszerek folytatásának vagy abbahagyásának dilemmája sem egyszerűen eldönthető.

Életvégi döntések

Amikor a demenciával élő személy élete vége felé jár, a szeretteinek sok döntést kell meghozniuk. Egyesek még a demencia kialakulása előtt jól meghatározott preferenciáikról biztosítják családjukat, ami nagyban megkönnyíti a szeretteik helyzetét a későbbiekben. Azoknál viszont, akik nem nyilatkoztak arról, hogy milyen döntéseket hoznának ezekben az orvosi kérdésekben, a családnak kell meghatároznia, hogy a személy mit szeretett volna az újraélesztés, a különböző szondák, az infúziók és az antibiotikus kezelések tekintetében.

Forrás: felejtek.hu

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago