Életmód

Csökken a dohányosok száma Magyarországon?

Magyarországon átlagosan 18-19 évesen szoknak rá a fiatalok a dohányzásra. November harmadik csütörtökjén, azaz ma van a füstmentes világnap.

A füstmentes világnap apropóján minden évben lehetőségünk van összehasonlítani, hogy mennyit nőtt, vagy csökkent hazánkban a dohányosok száma. A belélegzett füst rendkívül káros az egészségünkre, ez különösen igaz a dohánytermékek füstjére. Emellett a rendszeresen füstölőkre nem kis anyagi terhet ró a dohánytermékek vásárlása. A statisztikák javulást mutatnak. 2009 óta folyamatosan csökken a napi szinten dohányzók száma, azonban a teljes lakosságnak a 24,9 százaléka még mindig a rendszeresen dohányzók csoportjába tartozik.

Sajnos, már az egészen fiatal korosztályban is jelen van a dohányzás és a dohánytermékek rendszeres fogyasztása. Magyarországon a dohányzásra való rászokás leginkább a 18–19 évesekre jellemző. A 15–17 éves lányok 16,4, a fiúk ugyanezen korosztályának pedig 14,1 százaléka már alkalmi vagy rendszeres dohányos. Mindkét nemből a 18–34 év közötti korosztályra jellemző leginkább a dohányzás: a férfiak 45,7, a nők 32 százaléka gyújt rá rendszeresen vagy alkalmanként.

Manapság egy doboz cigaretta ára átlagosan 1000–1500 forint közé tehető. Ha csupán havi 4 doboz cigaretta árával számolunk, egy év alatt több mint 60 ezer forintot költünk cigarettára, amivel ráadásul saját magunkat és környezetünk egészségét is károsítjuk. A passzív dohányzás hatása sem elhanyagolható. Például egy autó zárt légterében egy óra utazás alatt a dohányos mellett utazóra a passzív dohányzás úgy hat, mintha ő is elszívna három szál cigarettát.

Sokan gondolják, hogy az e-cigaretta vagy a vízipipa kevésbé káros az egészségünkre, azonban ez nem igaz. Ugyanannyira vagy még ártalmasabb, mint a hagyományos cigaretta. Új dohányterméknek számít az igencsak divatos iqos, mely a cigarettát égetés helyett csupán felhevíti, azonban az egészségre gyakorolt hatása még vitatott.

Szövődmények

A dohányzás leggyakoribb szövődményei közé tartoznak a daganatos megbetegedések, a szív-érrendszeri problémák, valamint a légúti megbetegedések. Ezek a betegségek mind halálos kimenetelűek is lehetnek. A dohányzás szövődményeként kialakuló leggyakoribb halálokok közé tartozik a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség). A betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő teljesítményének gyors romlásával jár, amit több gén mellett a környezeti tényezők együttes hatása okozhat, mint például a dohányfüstnek való rendszeres kitettség. Ha korai stádiumban felismerik a betegséget, még nagy mértékben lassítható a lefolyása, elsősorban a dohányzás azonnali elhagyásával. Magyarország sajnos az elsők között van a daganatok és légúti megbetegedések miatti halálozások számában. A betegek többsége későn fordul orvoshoz, így a COPD-ben szenvedők számát is csak becsülni tudjuk. A dohányosok (kb. 3,5 millió fő) ötöde érintett COPD-betegségben, ami 500 ezer fő lehet.

Honnan ismerhetem fel a COPD-t?

A COPD legjellemzőbb tünete a nem múló köhögés, mely rohamokban is jelentkezhet, az ezzel együtt járó váladék felszakadása, a gyakori légszomj és fáradtság, a fizikai terhelhetőség gyors romlása, valamint szorító érzés a mellkasban.

Út a leszokás felé

A dohányzás eleinte lehet egyfajta lelki vagy mentális függőség. A dohányosoknál egy szál cigaretta elszívása rendszerint egy kis pihenőt jelenthet a munkában, vagy néhány perces rituálét, azt az időt, amit az egyén magára fordít napja során. Esetleg pont az ellenkezőjét, a társaságba való beilleszkedést. A füstölésnek sokak számára összekovácsoló ereje van. Gyakori az ébredés utáni, kávéval összekötött reggeli rituálé, melyről azt gondolják, hogy „ezek nélkül nem indulhat el a nap”. Első lépésként ezeket a gondolatokat fontos elengedni. A cigaretta valójában csak egy kísérő eszköz. A felsorolt tevékenységek mind megvalósíthatóak nélküle is.

A cigarettában található nikotin megvonásának tünetei igen hamar, néhány óra alatt is jelentkezhetnek. Ezek elsősorban a koncentráció fenntartásának nehézkessé válása, nyugtalanság, éhségérzet, lassuló szívverés, ingerlékenység. Számos módszer található az interneten a leszokás segítéséhez, melyek közül népszerű a rágógumi, a tea, limonádé esetleg egy pohár víz, dohányzási napló vezetése, sportolás elkezdése. A dohányzás mértékének csökkenésével az állóképesség folyamatos javulása pozitívan hat a leszokásban lévőre, még több energiát adva a cigaretta teljes elhagyásához. Fontos, hogy a környezete támogassa a leszokásban, és ne feledje a célt, amiért el akarja hagyni ezt a káros szokást.

Ha a légúti betegségek tüneteiből akár egyet is észlel, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy egy hozzáértő szakembert, és vizsgáltassa ki magát! A bajt jobb megelőzni. Ha valakinél már diagnosztizálják a COPD-t, panaszainak enyhítését, életminősége javítását és a tüdőfunkció romlásának lassítását modern, környezetkímélő eszközök segítik.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago