Gazdaság

CSŐDKÖZELI – Matolcsy kontra Orbán

Nem vagyok kárörvendő, de most repesek a boldogságtól. Szilveszterhez közeledve talán megbocsátható. Az örömöm oka, hogy imádom, amikor a fideszesek egymásba harapdálnak. Matolcsy kontra Orbán. A miniszterelnök nyelvére fordítva, amikor virtuálisan nyújtott páros lábbal egymásra csúsznak, hogy minél jobban fájjon a másiknak.

Azzal kezdődött az összecsapás, hogy Matolcsy György jegybankelnök durván megkritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Azóta oda jutottak, hogy közéletünk legunszimpatikusabb szereplője a jövő évi költségvetést már alá sem írta. Aki egyébként „szülőapja” volt a közpénzek haveri alapítványokba való mentésének, amelyek ezután, mint tudjuk, elvesztették közpénz jellegüket. Népnyelven megkezdődött a „magántőke alapú honfoglalás”.

A mélyrepülésben lévő hazai gazdaság felelőseinek megnevezésében még nincs végeredmény. Orbán Viktor és Matolcsy György – jó Fidesz-szokás szerint – egymásra kenik. Ebből fejlődött ki a csinos kis belháború.

Egészen véletlenül, éppen ebben a feszült helyzetben feljelentés érkezett Ádámka, Matolcsy apuka kisfia, és üzleti körei ellen. A NAV szerint vizsgálatra szorul, hogyan sikeredett a luxusgépkocsi-gyűjtő Matolcsi fiúnak New Yorkban, 14 milliárd forintnak megfelelő dollárért manhattani apartmant vásárolni. Ami még amerikai mércével is szemet szúró.

Mit csinál tehát az Orbán-rezsim? Belerúg a gyerekbe, hogy fájjon az apjának, aki most – éppen szintén véletlenül – Amerikában vakációzik. Gondolom, rendbe rakni az ügyeket a várható támadások miatt. Eddig senki nem piszkálta Matolcsy Ádámot, pedig volt rá igény. Hiszen fiatal kora – 36 esztendős – ellenére az érdekeltségébe tartozó vállalkozásokba – például a veszprémi Balaton Bútorgyár kasszájába is – dőlt a pénz.

2022. év végén – a pökhendiség, a kivagyiság, az erőfitogtatás jegyében – kezdetét vette az Orbán-rendszer kontra független jegybankelnök történelmi csatája. Kezdődnek majd a zsarolások, ki kiről tud többet, ki kinek árthat jobban. Aztán majd összeborulnak. Nincsenek illúzióim. Az egymásnak feszülő felek legvégén kihúzzák döntetlenre a játszmát, ahogy Simicska kontra Orbán zárta az úgynevezett G-napi balhét. Arra azért nem vennék mérget, hogy Matolcsy újra jegybankelnök lesz, mert erre a törvény nem ad lehetőséget. De ki tudja? Hátha éjfél előtt megszavazza a 133 bátor ember, hogy mégis lehet.

Surányi György korábbi jegybankelnök is jelezte, hogy már korábban megkezdődött Orbán és Matolcsy között a harc, hogy ki vigye el a balhét a gazdaság csődközeli helyzete miatt. A legjobb az lenne, ha mind a ketten…

V. T.

A Crown Building New Yorkban. Ebben az épületben vásárolt luxuslakást a magyar bejegyzésű cég. Fotó: jlmdec.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago