Categories: Életmód

CSODABOLT – Ruhacsere a környezettudatosság jegyében

Kaptad, megvetted, kihíztad vagy kifogytál belőle, kinőtte a gyerek, sose volt jó. Pedig semmi baja, azon kívül, hogy tele van vele a szekrény, az ágyneműtartó, meg az alsó kamrapolc. Kuka mellé tenni vétek, a segélyszervezetek sokszor vonakodva fogadják (náluk is tele minden), odaadnád szívesen bárkinek, aki majd örömmel viseli. De kinek?

Van egy nemrégen nyílt csodabolt Veszprémben, Feltöltő Pontnak nevezik. A tulajdonosát, Laczkó Boglárkát megismerve én inkább feltöltődő pontnak mondanám. Nem, nem Laczkó Dezső leszármazottja – feleli a kérdésemre nevetve, három évvel ezelőttig a városhoz se volt köze. Miskolcról költöztek ide a férjével, hozták a fiatalos lendületüket és az álmaikat. Bogi, mint képzett fitoterapeuta, eleinte egy természetgyógyász rendelő elindításán gondolkodott, de látva, milyen sok embernek jelent gondot az egészséges életmód hozzávalóit beszerezni, úgy döntött, hogy inkább üzletet nyit. Nem akármilyet, csomagolásmenteset!

Decemberben kezdte, pár hónap múlva beütött a koronavírus. A törzsvásárlói azonban kitartottak. A mindenfélére érzékenyek, a vegánok, a környezetükért felelősséget érzők számára Boglárka üzlete igazi kincsesbánya. Elsősorban helyi, másodsorban távolabbi, de hazai termelőktől, kézművesektől szerzi be az áruját. Az élelmiszerek és konyhai alapanyagok mellett tisztálkodó- és tisztítószereket, praktikus használati- és ajándéktárgyakat is találni az üzletében. A vásárlók saját edényeikbe tölthetik az árut, lehet darabra is kekszet venni, és az se műanyagba, hanem papírzacskóba kerül. Bogi még arra is figyel, hogy a beszerzés se járjon a szükségesnél nagyobb környezetterheléssel: hozzá a rendelés nem célfuvarral érkezik mondjuk Győrből, hanem akkor, amikor a termelőnek egyébként is arra visz az útja.

Egységben egymással és a természettel – ez Boglárka vezérlő elve. De a környezettudatosság közösségi ügy, amihez néhány elkötelezett fiatal lelkesedése kevés.

Jöjjenek, kérdezzenek, mondják el, mire van szükségük! Ismerjük meg egymást, dolgozzunk össze, vásároljunk a szomszédtól vagy az utcabelitől, támogassuk a helyi termelőt, a természetes anyagokból dolgozó kézműveseket, az újrahasznosítókat! – foglalja össze a gondolatait, miközben érkeznek a közösségi oldalán meghirdetett ruhacsere résztvevői.

Igen, ez is környezetvédelem. Hozd el, ami fölösleges és vidd el, ami tetszik! Nincs benne pénz, csak jó hangulat, az alkalmi ruhabolt közös berendezése, a keresés és megtalálás öröme. Meg az a jó érzés, hogy tettünk valamit. Miattunk ma nem indult áruszállító repülő és kamion ruhaszállítmánnyal, nem került a szemétbe nagy költséggel és sok munkával előállított ruhanemű, nem termelődött mázsaszámra csomagolóanyag. Bogi azt ígéri, a nagy sikerre való tekintettel lesz folytatás.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

 

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago