Categories: KözéletKultúra

CHOLNOKYAK – Zsenik és szimpla különcök

Bár a szerteágazó Cholnoky família mindössze pár generációja lakott Veszprémben vagy származott el onnan, de mintha valahogy bennük sűrűsödött volna össze a család szinte összes zsenije, tudósa és őrültje. Legalábbis így véli kései utódjuk, Cholnoky Tamás.

A földrajztudós Jenő, annak író testvérei, Viktor és László, vagy éppen a nagybátyjuk, a veszprémi kórház névadója, Csolnoky Ferenc, mind ott néznek a kamerába a családi képeken.

Amiken időnként egyszerre szerepel ükapám aktuális felesége és húsz évvel fiatalabb szeretője. A veszprémi Cholnokyak nagyon sokfélék voltak, de egyikük sem volt átlagos vagy éppen unalmas figura – állítja Tamás nevű kései leszármazottjuk.

Veszprém legismertebb nevű családjáról kevesen gondolják, hogy őseik a törökverő Hunyadi féltestvérei. A hagyomány szerint a Cholnoky család román származású őse IV. Bélától adományként kapta a Hunyad várától délre fekvő Csincsis, magyarul Csolnakos községet a tatárjáráskor tett szolgálataiért. Ettől kezdve a család a község magyar neve után a Csolnokosi nevet használta. Csolnokosi Jariszló feleségül vette az özvegyen maradt Morzsinai Erzsébetet, akitől négy fia született.

Hunyadi János kormányzó féltestvéreit, a Cholnokyakat különös kiváltságokkal ruházta fel: a falut mentesítette az országos adó alól, a pereket a földesúr alá rendelte, fellebbezés esetén nem a vármegye, hanem a királyi tábla volt illetékes. Ezek a privilégiumok a XVIII. században is érvényben voltak. Az előjogok mellett nemesi címet és címert kaptak.

A család másik ága Bocskai Istvánnal együtt jött Erdélyből Magyarországra. Később a család az egész országban szétszóródott.

A ma élő Cholnoky Tamás átadott a Fortepannak egy halom családi fotót. Ezeket nézegetve bejárhatjuk Veszprém megyét, miközben fantasztikus személyiségekkel ismerkedhetünk szellemes szövegek kíséretében.

 

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago