Categories: Életmód

BRÜSSZEL – Látogatóba indul? Regisztrálja az autóját!

Október elseje óta van érvényben Brüsszelben az a rendelkezés, amely az úgynevezett alacsony kibocsátási zónából (LEZ – Low Emission Zone) fokozatosan kitiltja a régi és a dízel üzemű gépjárműveket. De ha autóval érkezünk a belga fővárosba, van egy másik fontos tudnivalónk is: a zónába behajtó külföldi rendszámú kocsikat – üzemanyagtól és évjárattól függetlenül – előzetesen regisztrálni kell!

Idén a tiltás az Euro 0-ás, és Euro 1-es besorolású, valamint a 22 évnél idősebb dízel üzemű gépjárművekre vonatkozik, jövőre már az Euro 2-es besorolású és a 19 évesnél idősebb dízelautók sem hajthatnak be a térképen jelölt zónába. A következő években a tiltást a fiatalabb és a magasabb környezetvédelmi besorolású járművekre is kiterjesztik. A témáról a napi.hu adott közérthető tájékoztatást. Akik a szabályt megszegik, 350 eurós azonnali bírságot kockáztatnak. Nem szerepel ugyanakkor a cikkben egy nagyon fontos információ, pedig az minden (!) külföldi rendszámú gépkocsira vonatkozik.

Brüsszelben (is) egyre több magyar él, akikhez gyakran érkeznek családtagok, barátok látogatóba. Több ember esetén már érdemes autóba ülni, mert lassan a fapados légitársaságok is csak a szolgáltatásaikat tekintve fapadosak, az áraik néha egészen elképesztőek. A LEZ miatt kitiltott járművek persze eleve nem jöhetnek szóba, hiszen a zónahatárokon egyelőre 180, az év végétől pedig már 400 kamera fogja figyelni a szabályszegőket. Csakhogy a fiatalabb évjáratú, benzines kocsik tulajdonosainak is van tennivalójuk utazás előtt, ha külföldi rendszámú autóval akarnak a zónába belépni.

Itt minden információ megtalálható, a külföldi járművekre vonatkozó előírás itt olvasható. Felhívtuk Magyarország brüsszeli konzulátusát, hogy ez azokra is vonatkozik-e, akik csupán egy-két napra érkeznek látogatóba vagy turistaként. A válasz igen, a regisztráció mindenkinek kötelező, legyen magyar, ír, angol, német vagy spanyol rendszám a kocsiján! A mulasztásért 150 eurós büntetést rónak ki, de a valótlan adatokkal való „trükközés” is 25 euróba fáj.

Hogyan kezdjünk neki? Miután a regisztráció csak online intézhető, keressük fel ezt az oldalt és kövessük az utasításokat. A regisztráció ingyenes és három évre szól – feltéve, hogy az autónk megfelel a kritériumoknak (évjárat, EU-s környezetvédelmi besorolás), mert ha nem, akkor a regisztrációt elutasítja a rendszer. Az oldalon külön felhívják a figyelmet, hogy semmi olyan internetes megkeresésnek ne dőljünk be, ahol némi díj utalását követően matricát ajánlanak fel, ezek ugyanis csalók, akik gyorsan megtalálták a kiskaput egy „remek” lenyúláshoz. Matricát a LEZ-rendszerben nem kapunk, az adataink egy elektronikus nyilvántartásba kerülnek, és a kamerarendszer fogja ellenőrizni, hogy minden rendben van-e.

Bonyolítja némileg a történetet, hogy a regisztrációhoz nem csupán az internethasználatban és az online adatszolgáltatásban szükséges némi jártasság, hanem angolul, franciául vagy hollandul is tudni kell. Akárcsak ahhoz, hogy egy-két hetes tartózkodás esetén kihasználjuk a látogatói parkolókártya előnyét. Franciául vagy hollandul itt. A parkolóórák Brüsszelben is nagy étvágyúak, és elvétve akad csak olyan hely, ahol nem kell fizetni a parkolásért. Minden városrészben van azonban lehetőség egy hónapos látogatói parkolási engedély kiváltására – az általam ismert kerületben és csak oda szólóan ez 50 euróba kerül. Nem kevés, de jóval méltányosabb, mint ha két héten át kellene óradíjtarifával etetni az automatát.

S. Bonnyai Eszter

Share
Published by
S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago