Categories: KözéletEgyéb

BOGDÁN LÁSZLÓ – A Föld és a csillagok

Csak a népmesékben győznek a hősök, a mienk itt a valóságban – a három elemit végzett ember, cigány ember, aki képes volt falujának lakóit elindítani azon az úton, amelyik az emberhez méltó élethez vezetett – meghalt. Önszántából.

A világot akarta elvinni a falujába Bogdán László, Cserdi polgármestere. Erre naponta figyelmeztette magát, de leginkább társait: a falu főutcáján az arra járók láthatták a színes golyóbist, amelyiken óceánok ölelik a hegyeket, azok pedig féltve őrzik a termőföldeket. Talán a gyerekek némelyikét álmai olykor elrepítették a Föld nevű bolygó távoli pontjaira, de a polgármester egyelőre beérte azzal is, ha nem maradtak ki ötödik után, ha bizonyítványt szereztek a nyolc osztály elvégzéséről. A középiskola elkezdését megünnepelték, és Bogdán László boldogan dicsekedett az első cserdi fiatallal, aki főiskoláig jutott.

Népmesei figurának láttuk nyilatkozatai alapján Bogdán Lászlót. Hivatalosan hét éve választották meg a kis Baranya megyei település élére, előtte alpolgármestere volt. Azt ígérte az ott élőknek, ha keményen dolgoznak, akkor lesz ennivalójuk, ruhájuk, rendbe hozhatják a házukat. A földeken ő is beállt dolgozni, és intézte a hűtőházat, hogy a megtermelt növények ne menjenek tönkre, azokat szállítani lehessen, feldolgozni, több pénzért eladni.

Sokan akartak vele fényképezkedni, kampányolni, de ügyesen elhajolt a felkérések elől. Nem akart az országos politikában villogni, Cserdit nem hagyta magára, azonban járta az országot, előadásokat tartott, hogy megmutassa képeken és videón: a cigányok dolgoznak, ha van értelme. Miközben az országos lapokban, az interneten sztárolták, otthon minden nap megvívta a maga harcát. Próbálta meggyőzni társait: Magyarország nem fekete-fehér. Attól szép, hogy sokszínű. Ez lett a település mottója is.

Mi pedig vigasztaltuk magunkat, nincs itt akkora tragédia, változtatható a világ, hiszen sikerült L. Ritoók Nórának, Bódis Krisztának, Bogdán Lászlónak. Díjakat kaptak, büszkék az eredményeikre, mi baj lehet?

Szeretném hinni, a tragédia változtat valamit a gondolkodásunkon. Nem csodáljuk, olykor segítjük Bódis Krisztát, L. Ritoók Nórát, hanem megmozdulunk… hogy ne kelljen idő előtt csillaggá válniuk. Mint ahogy hiszem, hogy a cserdi csillagok útján Teréz anya, Martin Luther King, Nelson Mandela mellett csillagot kap Bogdán László. Nézzék meg videón!

 

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago