Categories: KözéletEgyéb

BENEDEK-HEGY – Átlag kétévente zuhannak le emberek

A kereszt mögött indokolt egy balesetveszélyre figyelmeztető alacsony tábla elhelyezése is. Ezt indokolja az a tény, hogy átlag kétévente zuhan le ember a Kollégium utca telkeire…”

Ezt a mondatot sikerült beépíteni azon önkormányzati anyagok egyikébe, amelyek a Benedek-hegy védett természeti területté nyilvánításról szólnak, továbbá hatásvizsgálatokat és a terület természetvédelmi kezelési tervét is tartalmazzák. Novemberben a testület elfogadta az előterjesztést.

A vár alatt húzódó Kollégium és Tobak utcákon és a házak környékén szinte mindenki veszélyeztetett

Megakadt a szemem a fentebb idézett bizarr statisztikán. Mindeddig városi legendaként kezeltük a rémtörténeteket arról, hogy emberek (is) potyognak a hegyről, ismeretes viszont, hogy a Szerelem-szigetre látogatók jókedvükben a legkülönfélébb tárgyakkal célozgatják a szikla alatt folyó Séd-patakot. Ami vagy sikerül, vagy nem, utóbbi esetben a patakpartiak bánják.

Kisebb-nagyobb tárgyak, kövek, szikladarabok repülnek le a hegyről. Képünkön egy méretes darab az egyik lakó gyűjteményéből

Ilyenkor a háztetőkön, az udvarokban landolnak a sörös- és pezsgősüvegek, szikladarabok, kövek és néhanapján – mint olvastuk: átlag kétévente – emberek is. Tavaly januárban egy fiatal lány megúszta súlyos törésekkel, de a kétéves átlagba illeszkedik egy korábbi áldozat is, akinek a holttestére az egyik lakó a saját udvarában bukkant rá.

A turisták és a veszprémiek kedvenc kirándulóhelye védett természeti övezet

Íme egy – a helyi bürokrácia problémamegoldási készségét érzékeltető – megállapítás a közgyűlés által elfogadott egyik dokumentumból: „A terület északi részén a látogathatóságot a balesetveszélyre utalással korlátozni kell.” Ami azonban optimizmusra nem ad okot, ugyanis a Benedek-hegy alatt élők segítséget kérvén – igyekezvén hivatalos úton megoldást nyerni – évek óta bombázzák beadványokkal az önkormányzatot. Hasztalan.

Tábla ugyan van, de nemigen riasztja el a bulizókat, akik előszeretettel iszogatnak a hegytetőn

Ám nézzük az előzményeket! Az illetékesekkel történt személyes találkozások után 2015 áprilisában az érdekeltek az igényeiket minden részletre kiterjedő levélben foglalták össze. Május közepén megérkezett a polgármester válaszlevele, amelyben hivatkozik a városüzemeltető iroda munkatársaira, akik „napi szinten ellenőrzik a területet”, és elnézést kér a késlekedésekért. Íme a levél befejező mondata:

A korlátok kihelyezésére is legelőbb a 2016-os költségvetés elfogadása után lesz lehetőség. Sajnos jelenleg ennyi lehetősége van az önkormányzatnak a helyzet megoldásához”. Majd itt megállt az idő.

Az utolsó baleset után, tavaly februárban a lakók ismét levélben fordultak Porga Gyula polgármesterhez, amelyben arra kérték, hogy „tanulmányozza” az aláírásaikkal ellátott 2017 júniusában megfogalmazott petíciójukat, és magyarázatot vártak „a 2018. január 22-én történt, hihetetlen szerencsével végződő baleset teljes hírzárlatával kapcsolatban”. Választ a mai napig nem kaptak.

Télen a Szerelem-sziget még inkább veszélyes kirándulóhely

A Kollégium utcaiak ügyét képviselő úr röviden felvázolta a javaslatokat, amelyeket több ízben ismertettek az önkormányzat illetékeseivel és személyesen a polgármesterrel is: állandó biztonsági őr jelenléte, kamerás megfigyelés, korlátrendszer, éjszakai lezárás.

A hivatal álláspontja szerint a terület kiemelt turisztikai látványosság, így a lezárására és a megközelítését megakadályozó fizikai akadályok kihelyezésére nincs lehetőség. A városüzemeltetés illetékese szerint nem lehet és nem is szokás ilyen helyeken korlátrendszert alkalmazni – mondta.

Valami varázsa lehet a hegynek, vagy talán a szerelmespárok szeretik a veszélyérzetet?

Nem vagyok világutazó, de eddigi útjaim során még nem találkoztam ilyen, tömegeket vonzó sziklás rész szabad használatával – folytatja. – A hozzánk érkező belföldi és külföldi barátaink, ismerőseink szörnyülködnek azt látván, hogy az emberek hol és hogyan tartózkodnak fenn a hegyen. Ebben az ügyben nem csak mi, lakók vagyunk érdekeltek, érintettek a turisták, a hegyen sétálók is. Persze mindenkinek a saját felelőssége, de mégiscsak az önkormányzat a tulajdonos vagy fenntartó. Alkalomszerű ellenőrzésektől nem lehet elvárni a problémák megoldását. Igaz, van kamera, de az csupán az Ecce Homo szobrot figyeli.

Miután minden hivatalos utat bejárván nem jártak sikerrel, a Benedek-hegy alatt élők ügyüket jogi útra terelik.

Háztetők a Kollégium utcában

 

[stextbox id=”grey”]„A védett természeti emlék megjelölhető a 20363 számú Magyar Szabványban megállapított kritériumoknak megfelelő »Természeti Emlék« táblával. Egy másik feliratos tábla a növény kezelési tervét, védelmi előírásait tartalmazza.” Az imádkozó sáskától a fali gyíkig. De hol az ember?[/stextbox]

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago