Életmód

BALATONBARÁT KERTEK – Életmentő kertészkedés

Mitől Balatonbarát egy kert? – teszik fel az értetlenkedők a kérdést. Manapság egyre nagyobb divat, a fiatalok körében pedig alapkövetelmény a természetvédelmi szempontú kertgondozás, az életmentő kertészkedés. Projektet is hoztak létre ennek népszerűsítésére.

Hogy a klímaváltozás miképp hat a Balaton partján, azzal azok is szembesülnek, akik maguk nem rendelkeznek a környéken ingatannal, viszont sétáik során látják a változásokat. Sokan úgy vélik, minél többet foglalkozik a kertjével, annál többet kap vissza a vele munkálkodó. Az ellentábor ezt veszélyesnek hirdeti, a természet rendjébe történő beavatkozásnak. Úgy véli, meg kell tanítani mindenkinek, hogy rendszeres fűnyírás, gyomlálás, öntözés nélkül is szép pihenőtereket lehet fenntartani.

Az életmentő kertészkedés mentheti meg a Balatont? Egyre több olyan területet vásárolnak meg, amelyet a gondos elődök szőlővel, gyümölcsössel tettek termővé. Ám nem akarnak szőlészkedni, nincs kedvük és tudásuk a fák gondozásához. A veteményeshez sincs idejük, türelmük és az ismereteik is hiányosak.

A Balatonbarát kert projekt tagjai az utóbbiaknak kívánnak segítséget nyújtani. Az elmélet és a gyakorlat kombinálásával szerveznek bemutatót és előadásokat június 2-án Paloznakon, ahol a Szent József Ház mögötti parkban kertészkedés, közös ültetést lesz, és ahol szakértőkkel lehet beszélgetni munka közben a Balatonbarát virágos- és díszkertek működéséről.

Dr. Zsilinszky András ökológus pénteken délután 3-kor a kezdeményezés céljairól beszél, arról, hogy minden környékbeli kert összefügg a Balatonnal. Dr. Cservenka Judit azokról a térségi specifikus invazív fajokról ad elő, amelyek veszélyeztetik a régió ökoszisztémáját. Dr. Bódis Judit azokról az őshonos fajokról tájékoztatja az érdeklődőket, amelyek megmenthetik kertjeinket. Dr. Mag Zsuzsától néhány gyakorlati tippet hallhatnak az erdőkertek kialakításához.

Délután 2 óráról növényvásárt is tartanak, ahol a zánkai Gyógynövény-völgy és a Négy Évszak Kertészet csapatától lehet helyi természeti környezetbe illő növényeket beszerezni. Lesznek a választékban paradicsompalánták is. Az esemény zárásaként borkóstolóval készülnek a szervezők.

A rendezvény ingyenes, nem kell regisztrálni sem.

A Balatonbarát kert projekt a Szabadonbalaton ötlete alapján, a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósul meg.

Fotó: thespruce.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago