Közérzet · 2020.03.11.

BALATONALMÁDI – A képviselői mandátumomról semmilyen körülmények között nem mondok le

A mai rendkívüli balatonalmádi testületi ülésen nem mondott le mandátumáról Szakál Balázs Dániel képviselő, miközben eljárás folyik ellene ittas vezetés és becsületsértés miatt.

Az ügyről mi is írtunk itt és itt.

A rendkívüli ülésen elsőként Fabó Péter képviselő (Fidesz-KDNP) kért szót, aki sajnálatos eseménynek nevezte azt, ami történt. Szerinte a testület elmúlt 120 napos ténykedését mindig megakasztotta valami politikai ármány, ami miatt a testület nem tudta maradéktalanul elvégezni azt a feladatot, amire felesküdött.

Az én olvasatomban az a legegyszerűbb és leggyávább lépés, hogy leváltjuk a képviselőt: ne tudja bebizonyítani, mit tudott volna tenni ezért a közösségért – mondta. – Arra kérem a testületet, hogy kezdjünk együtt dolgozni, próbáljunk Almádiért tenni!

A rendkívüli testületi ülésnek én vagyok az egyik kezdeményezője – szólalt fel Szűcs Enikő független képviselő. – A kezdeményezés nem egy személyről szól, főleg nem egy magánemberről, hanem az elvekről. Nem egy emberről vagy egy tettről, hanem azokról az alapvető normákról, melyek meghatározzák egy közösség együttélését, arról a felelősségről, amit a balatonalmádiak ránk ruháztak, arról a példamutatásról, amit elvárnak tőlünk. Arról, hogy nem intézményesthetünk és bagatellizálhatunk el olyan magatartást, ami veszélyezteti a mi és a gyerekeink testi épségét, nem legalizálhatunk olyan viselkedés formákat, amik a hatósági intézkedést semmibe veszik, az intézkedés alól vélt vagy valós politikai hatalomra hivatkozással próbálnak kibújni, és ha ez nem sikerül, akkor verbális erőszakkal illetik a munkájukat végző rendőröket! Kérem, emlékezzenek országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly sokszor idézett mondatára: „Senki sem állhat a törvény felett!” Minden ember hibázik, mindenkivel előfordul, hogy rosszul mér fel egy helyzetet. A kérdés az, hogy ebből milyen következtetést von le. Nagyon nehéz eldönteni, hogy hol a határ, de ha van egy egyértelmű normaszegés, márpedig az ittas vezetés és a rendőrökkel szembeni ellenállás az, azt nem támogathatjuk! Bár a helyes döntés a képviselői mandátumról történő lemondatás lenne, mint tudjuk, erre nekünk nincs törvényi lehetőségünk.

Dér András (független) alpolgármester szerint képviselőtársa esküt szegett. Szerinte az almádiak nem a politikai hovatartozásuk függvényében zúgolódnak, hanem azért, mert van erkölcsi tartásuk. Ahhoz, hogy nyugalom legyen a városban, egy dolog szükséges: megszólaljon a képviselő lelkiismerete és lemondjon a mandátumáról.

Az általam elkövetett cselekmény súlyával teljes mértékben tisztában vagyok, a felelősséget vállalom – jelentette ki Szakál Balázs Dániel. – Balatonalmádi lakosaitól még egyszer bocsánatot kérek! Tettekkel is alá fogom támasztani őszinte megbánásomat. Csatlakozom a polgárőrséghez, és a vörösberényi általános iskolánál fogok reggeli önkéntes szolgálatot vállalni. Városunk iskoláiban saját költségemen alkoholprevenciós előadássorozatot indítok.

Ami ellene folyik, azt közéleti lincselésnek és politikai boszorkányüldözésnek nevezte.

Kedves Lajos! – fordult ezután Kepli Lajos polgármesterhez. – Képviselőként rettenetesen sajnálom, hogy ebben az ügyben nem a hibáim súlyához mérten álltál a helyzethez, hanem rövid távú csoport- és bizonyos egyéni érdekek mentén szálláscsinálója lettél egy politikai lejárató hadjáratnak. Őszintén mondom: nem csalódtam benned. Az engem továbbra is támogató választóim, meggyőződésem, valamint annak mindenek feletti szükségessége, hogy Balatonalmádiban a jobboldali értékrend képviselete minél erősebben fennmaradjon és lelkiismeretem szerint is csak a következő döntést hozhatom meg: a képviselői mandátumomról semmilyen körülmények között nem mondok le.

Szakál Balázs Dániel minden egyéb megbízatásáról lemondott, de ezekről a posztokról amúgy is visszahívta volna őt a testület.

A leghatározottabban visszautasítom, hogy bárki politikai színezetet próbált volna adni ennek az ügynek! – reagált Kepli Lajos. – Előre jeleztem: minden olyan tisztségre, amelyről a képviselő lemond, az ő képviselői csoportjából jelölünk személyt.

A mai nappal dr. Császár Melinda, a képviselő-testület humán bizottságának külsős tagja, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője lemondott bizottsági tagságáról.

Hozzászólások

hozzászólás