Közérzet · 2022.10.07.

BALATONALMÁDI – Egy személyben képviselő és polgármester

Aláírásgyűjtés folyik Almádiban. Az aláírók arra kérik Balatonalmádi alig négy hónapja megválasztott polgármesterét, hogy polgármesteri tisztsége mellett ne tartsa meg magának önkormányzati képviselői posztját.

Vészterhes időkben (háború, energiaválság, infláció, újabb covid-hullám) azzal foglalkozni, hogy hány ember ül egy képviselő-testületben, nem épp a problémaérzékenység csúcsa. Az idei júniusi választások óta Almádi polgármestere egy személyben első ember és szeretett városa képviselője is. A járási székhely több száz polgára úgy gondolja, hogy a tisztségek duplázásával sérül a demokrácia és az önkormányzatiság. Értékelhető ez józan paraszti ésszel is a „több szem többet lát” közmondás ősi tapasztalatával. Az aláírók szerint, ha az önkormányzat működési szabályzatát betartva az eredetileg kilencfős képviselős-testület dolgozna, akkor eggyel több lokálpatrióta segíthetné a még reálisabb döntések meghozatalát.

Balatonalmádi polgármestere nyilvánosan nem foglalt állást az általa is irányított város hiányos testületéről. Ez azt is jelentheti, hogy nem veszi komolyan polgártársait: negyed éve úgy véli, ez nem tartozik rájuk. Álláspontja azonban jelezhet tapintatot is: nem akarja őket fölösleges dolgokkal terhelni. Miért törnék a fejüket azon, hogy szavazategyenlőség esetén mi történjék. Határozottan azt tartja, ettől a város működése nem kerül veszélybe, mert nem lesz két szavazata a testületben – külön egy képviselői és külön a polgármesteri. Illetménye sem lesz több. Az még nem tudható, átutalja-e a megtartott képviselőségének díját valakinek vagy valamilyen szervezetnek, esetleg a házi kasszában marad.


Döntésének egyik indoka: nem szeretné megbontani a képviselő-testület egységét. A 2019-ben megválasztott képviselők munkáját olyannyira jónak és lelkiismeretesnek értékeli, hogy polgármesterré választása után is velük kívánja folytatni a megkezdett munkát. Érdekes érvelés. Ha épp az első, a polgármesteri poszton változott a testület, akkor miért pont a képviselői helyeket kellene bebetonozottnak tekinteni?

Az aláírások gyűjtését kezdeményező szervezet érveivel egyetértve sokan maguk is gyűjtik a szignókat, s kérik, hogy polgártársaik nyilvánítsanak véleményt. A dolog pikantériája, hogy a polgármester anno tagja volt az aláírást gyűjtő Aranyhíd Polgári Egyesületnek, de épp azért lépett ki, mert a képviselői választáshoz elfogadta a kormánypárt támogatását. Az ügy másik érdekessége szintén az Aranyhíd Egyesülethez köthető. Az a tag, aki következőként léphetne a testületbe, szintén aranyhidas. Mindössze néhány szavazattal nem lett önkormányzati képviselő. Felmerülhet, hogy az Aranyhíd ezért a személyért „üti a vasat”, de a feltételezés matematikailag nem logikus. Mondjuk, ha egy beterjesztés elfogadásakor heten egyetértenek, a két aranyhidas nemmel voksol, akkor a hét szavazat a döntés alapja.

A cikk szerzője szintén a fent említett társasághoz tartozik. Írásbeli kérdéseire Almádi hivatalos kommunikátorától kapta a polgármesteri válaszokat. Mellesleg kinyilvánították, nyilván véleménycikkről lesz szó, és ebben a kérdésben nem tekinthetnek pártatlannak. Ezt nem is kérem, mert nem vagyok az. Almádit szerető demokratának vallom magam, aki felnőtt módon képes mérlegelni jó és rossz között. Hasonlóképp a több száz aláíróhoz, akik nem tagjai az Aranyhíd Polgári Egyesületnek, de szintén elfogultak Balatonalmádi javára.


1 Response

  1. 2022.10.28.

    […] Balatonalmádiban, mindenki azt várta tőle, hogy lemond a képviselői mandátumáról. A képviselői széket a listán a kilencedik helyen szereplő, az […]

[fbcomments]