Közélet

BAKONYKARSZT – Mi lesz a szolgáltatással?

Az évtizedes kormányzati (fideszes) átverés az önkormányzatok kifosztásával folytatódik! címmel Hartmann Ferenc képviselő (MSZP) sajtótájékoztatón firtatta a napjainkban mind aktuálisabb kérdést. Miként fog megbirkózni a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. a várhatóan magas energiaárakkal?

– A kormánynak a vízdíj 2013-as befagyasztása (hatósági vízdíj), közműadója és „rezsicsökentési intézkedései” miatt régóta nehéz helyzetben vannak a víziközmű-szolgáltatók – mondta a képviselő. – A durván megemelkedett energiaárak mára kritikus helyzetbe sodorták a kötelező közszolgáltatást ellátó cégeket.

A Bakonykarszt a 2022-es üzleti tervében több mint 470 forintos veszteséggel kalkulált, miközben a közművezeték adó 2020-ban 358 millió forint volt, tavaly pedig 132 millió. Az önkormányzatok tulajdonában lévő, 122 települést ellátó társaság legnagyobb részvényese Veszprém önkormányzata – folytatta. – Az időközben bekövetkezett négyszeres-ötszörös energiaár-emelés további 4–6 milliárd forintos kiadási terhet jelenthet a Bakonykarszt számára. A kormányzat mossa kezeit. Nem kíván segítséget nyújtani ezeknek a településeknek, hanem azt mondja, ha a polgármesterek úgy nyilatkoznak, akkor átveszi a céget. Arról egyelőre szó nem volt, hogy ha ez megtörténik, kinek a feladata lesz a szolgáltatás. Ugyanis a 122 érintett település polgármestereinek jelentős hányada már nyilatkozott arról, hogy legyen az államé.

Hartman Ferenc csokorba a foglalta a polgármesterhez intézett kérdéseit:

– Biztosítható-e a jelenlegi helyzetben a szolgáltatás teljes körű ellátásának finanszírozása?

– Tett-e Veszprém polgármestere bármilyen írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület véleményének ismerete nélkül a cég jövőbeli státuszára vonatkozóan?

– Einstandolhatja-e az állam az önkormányzatoknak a Bakonykarszt Zrt.-ben lévő vagyonát, tulajdonát?

– Ha bekövetkezne, hogy a tulajdont az „erősebb jogán” az állam elveszi, ki, kik fogják városunkban biztosítani az ivóvíz- és csatornaszolgáltatást?

Hartmann Ferenc képviselő hatvanezer veszprémi polgárral együtt kíváncsian várja Porga Gyula polgármester válaszát.

A képen Hartmann Ferenc képviselő a sajtótájékoztatón. Fotó: a szerző

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago