Kultúra

Ars Sacra: az öröm és a szeretet ünnepe

Nehéz év áll mögöttünk, és még csak sejtjük, mi vár ránk, ezért még fontosabb az ünnepi pillanatok megélése. Ezt kínálják az ország számtalan pontján kiállításokkal, koncertekkel, pódiumműsorokkal az Ars Sacra Fesztivál szervezői.

Különleges lesz az idei: szeptember 4. és 12. között, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egyidőben zajlik. Hivatalosan a kongresszus kulturális programjai azonosak az Ars Sacra kínálatával.

A közös ünnep egyben alkalmat teremt olyan személyek találkozására, akik másként élik meg a szakralitást. Általános használatban a szakralitáson többnyire isteni, természetfeletti eredetű, gyökerekből fakadó, hitből való művészeteket értünk. Tágabb értelemben maga az élet szakrális, a legegyszerűbb mozzanataival együtt. Ha a pillanatban benne van a legkisebb dolgok iránti figyelem, szeretet és tisztelet a másikban jelen lévő élet iránt. A szakralitás a hétköznapok művészete és az öröm megélése. A lelkiség kifejezése a mozdulatokban, az érintésben, a szeretésben, a gondolatok minőségében, a szándék kifejezésében, a kimondott szavak jelentésében, a cselekedetekben, legyen az egy ölelés vagy épp egy vacsora elkészítése.

Nagy Zsuzsanna

A műalkotások „szakrális”, „egyházi”, „spirituális” és „profán” elnevezései a hétköznapi szóhasználatban gyakran összekeverednek. Noha a nyugati kultúrában a kétezer éves kereszténység határozta meg a művészeteket, sajátos ikonográfiája és szimbólumrendszere mindmáig vallástalan, úgynevezett profán művekben is megjelenik. Sőt, sokszor teljesen profán tartalmú alkotások olykor spirituális emelkedettségbe vonják a szemlélőt, míg a szakrális térben elhelyezett vagy elhangzó művekből néha hiányzik ez a fajta lelkiség.

A fesztivál színes programjai a hit és a szakralitás különleges világába kalauzolják a résztvevőket. Magyar és európai kultúránk a zsidó-keresztény tanításból és hagyományból táplálkozik, amely örökséget a fesztivál szervezői a legsokoldalúbban igyekeznek bemutatni és sokak számára elérhetővé tenni. Számukra a kultúra és a művészet olyan erőforrás, amelyek segítségével személyes életünk gazdagodására és belső értékeink felfedezésére tehetünk szert.

Balatonalmádiban harmadszor szervezi az Aranyhíd Polgári Egyesület a programokat. A város alkotó közösségeinek bemutatása mellett (Balatonalmádi Vegyeskar, Gaudium Kamarakórs) megszólalnak az Aranyhíd művésztagjai, Korhecz Imola színész és Nagy Zsuzsa hegedűművész. Hívtak vendégeket is, például az Orlando Kamarakórust és Nagy Csaba lantművészt. Az ünnepélyes megnyitó szeptember 5-én, vasárnap 17 órakor lesz a Pannónia Könyvtár és Kulturális Központban Korzenszky Richárd nyugalmazott perjel Szentföldön készített fotóinak bemutatásával. A kiállítás ezt követően egy hétig lesz látogatható.

A koncert teljes programja itt olvasható.

A vezető fotón Korzenszky Richárd Jeruzsálemben

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago