Kultúra · 2021.09.03.

Ars Sacra: az öröm és a szeretet ünnepe

Nehéz év áll mögöttünk, és még csak sejtjük, mi vár ránk, ezért még fontosabb az ünnepi pillanatok megélése. Ezt kínálják az ország számtalan pontján kiállításokkal, koncertekkel, pódiumműsorokkal az Ars Sacra Fesztivál szervezői.

Különleges lesz az idei: szeptember 4. és 12. között, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal egyidőben zajlik. Hivatalosan a kongresszus kulturális programjai azonosak az Ars Sacra kínálatával.

A közös ünnep egyben alkalmat teremt olyan személyek találkozására, akik másként élik meg a szakralitást. Általános használatban a szakralitáson többnyire isteni, természetfeletti eredetű, gyökerekből fakadó, hitből való művészeteket értünk. Tágabb értelemben maga az élet szakrális, a legegyszerűbb mozzanataival együtt. Ha a pillanatban benne van a legkisebb dolgok iránti figyelem, szeretet és tisztelet a másikban jelen lévő élet iránt. A szakralitás a hétköznapok művészete és az öröm megélése. A lelkiség kifejezése a mozdulatokban, az érintésben, a szeretésben, a gondolatok minőségében, a szándék kifejezésében, a kimondott szavak jelentésében, a cselekedetekben, legyen az egy ölelés vagy épp egy vacsora elkészítése.


Ars Sacra, Ars Sacra: az öröm és a szeretet ünnepe
Nagy Zsuzsanna

A műalkotások „szakrális”, „egyházi”, „spirituális” és „profán” elnevezései a hétköznapi szóhasználatban gyakran összekeverednek. Noha a nyugati kultúrában a kétezer éves kereszténység határozta meg a művészeteket, sajátos ikonográfiája és szimbólumrendszere mindmáig vallástalan, úgynevezett profán művekben is megjelenik. Sőt, sokszor teljesen profán tartalmú alkotások olykor spirituális emelkedettségbe vonják a szemlélőt, míg a szakrális térben elhelyezett vagy elhangzó művekből néha hiányzik ez a fajta lelkiség.

A fesztivál színes programjai a hit és a szakralitás különleges világába kalauzolják a résztvevőket. Magyar és európai kultúránk a zsidó-keresztény tanításból és hagyományból táplálkozik, amely örökséget a fesztivál szervezői a legsokoldalúbban igyekeznek bemutatni és sokak számára elérhetővé tenni. Számukra a kultúra és a művészet olyan erőforrás, amelyek segítségével személyes életünk gazdagodására és belső értékeink felfedezésére tehetünk szert.

Balatonalmádiban harmadszor szervezi az Aranyhíd Polgári Egyesület a programokat. A város alkotó közösségeinek bemutatása mellett (Balatonalmádi Vegyeskar, Gaudium Kamarakórs) megszólalnak az Aranyhíd művésztagjai, Korhecz Imola színész és Nagy Zsuzsa hegedűművész. Hívtak vendégeket is, például az Orlando Kamarakórust és Nagy Csaba lantművészt. Az ünnepélyes megnyitó szeptember 5-én, vasárnap 17 órakor lesz a Pannónia Könyvtár és Kulturális Központban Korzenszky Richárd nyugalmazott perjel Szentföldön készített fotóinak bemutatásával. A kiállítás ezt követően egy hétig lesz látogatható.

A koncert teljes programja itt olvasható.

A vezető fotón Korzenszky Richárd Jeruzsálemben


[fbcomments]