Közélet

ÁLLATKERT – Porgához is eljutottak „ilyen-olyan hírek”

– Az állatkerttel kapcsolatban hozzám is eljutottak ilyen-olyan hírek. Még az igazgató is megkeresett írásban – mondta Porga Gyula polgármester a közgyűlésen válaszolván Kovács Rajmund független képviselőnek, az állatkert anyagi helyzetét firtató napirend előtti felvetésére.

Mint ahogy portálunk megírta, olyan dokumentumok jutottak Kovács Rajmund birtokába, amelyek az állatkert fizetésképtelenség-közeli állapotára utalnak.

A polgármester szerint szó sincs csődközeli állapotról:

– 2021. december 31-én 1,2 milliárd forint volt az állatkert számláján. Az elmúlt években több milliárd forintnyi fejlesztési pénzt kapott az állatkert. Évi 400 ezer látogatójával Veszprém fő turisztikai látványosságai között szerepel, a város egyik szimbóluma. Számomra nem úgy tűnik, hogy bajban lenne, ez inkább hangulatkeltés. Szeptemberben egyébként egy belső ellenőrzési vizsgálatot fogunk végrehajtani az intézményben. Lehet, hogy egy más típusú gondolkodásra lenne ott szükség, hogy ne kapjanak szárnyra ilyen hírek.

Fotó:welovebalaton.hu

A körforgalomba kerül a Millenniumi emlékmű

Egy közgyűlési előterjesztés szerint Lugossy Mária Millenniumi emlékművét az Óváros térről áthelyeznék a Szabadság térre, a körforgalom közepére. Az indoklás: az Óváros téren egyre több rendezvényt tartanak, és az áthelyezéssel teret nyernének. Az MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoport nevében Hartmann Ferenc frakcióvezető elmondta:

– Egyetértünk a szobor rekonstrukciójával, és értjük az áthelyezési szándékot is. Ám a mostani talapzattal csak odanyomorítva helyezhető el a körforgalom közepére. Ezzel az emlékmű elveszítené a mostani atmoszféráját. Esetleg az Óváros tér szélére vagy a bejáratához is áthelyezhetnék, de a Szabadság térre helyezését nem támogatjuk.

Az MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoport tagjai: ők nem támogatták a szobor áthelyezését. Fotó: Hartmann Ferenc Facebook-oldala

– Veszprém eleget szenvedett a városrombolás miatt – vette át a szót Guzslován Gábor (Szakszervezetek). – Ez a szoboráthelyezés nem jó irány. Mi lesz, ha valaki a Megyeház téren vagy a várban szeretne rendezvényt tartani? Áthelyezik a Brusznyai-emlékművet és a Szentháromság-szobrot?

– Ez a szobor egy helyi adottság, az alkotó ide álmodta meg – folytatta Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek). – Az áthelyezésével megnyitnánk az utat a további áthelyezéseknek. Adjunk még időt az ezzel kapcsolatos döntés érlelésére!

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP), a téma előterjesztője azzal indokolta az önkormányzat szándékát, hogy szeretnék, ha az emlékmű olyan helyen állna, ahol betöltené az időkapu-funkcióját.

– 2010 óta téma a városban ez az emlékmű – magyarázta. – Az Óváros tér folyamatosan rendezvényeknek ad helyszínt, és az emlékmű üvegprizmája helyrehozhatatlanul megsérült a rajta fotózkodók miatt. Az áthelyezést az örökösök és az OMSZI is támogatják, valamint a restaurálás is sürgős.

(Az OMSZI közhasznú tevékenységi köre: szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekvédelem. A köztéren felállítandó képzőművészeti alkotások szakvéleményezését 2021. április elsejétől az OMSZI Nonprofit Kft. végzi.)

A polgármester rövidre zárta a vitát:

– Ízlésről nem lehet vitatkozni. Egy város élő organizmus. Vannak benne állandó és mozgatható elemek. Mindenben a mértéket kell megtalálni. Számomra az örökösök véleménye a mérvadó, ők szimpatizálnak az áthelyezéssel.

A szobor elmozdítását a testület 10 igen, 6 nem és egy tartózkodás mellett megszavazta. A tervek szerint az új helyen már augusztus 20-án felavatják a restaurált műalkotást.

Nem csak öt kavicsfogú álteknős lesz Veszprémben

Porga Gyula polgármester a kavicsfogú álteknős miniszobrok témájával kapcsolatban is azt mondta, amit a Millenniumi emlékműről: ízlésről nem vitatkozunk. Van, akinek tetszik, van, akinek nem.

– Nem tartom szerencsésnek, hogy az önkormányzat ezeknek a szobroknak a lakosság megkérdezése nélküli kihelyezésével akarja erősíteni a veszprémiekben az elfogadást – vetette föl Katanics Sándor. – Óvatosságra intenék azzal kapcsolatban is, hogy a kavicsfogú álteknős egy sportegyesület kabalafigurája legyen! Nem jó ezt így a közösség elé vinni. Szerintem a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezése a támogatandó. A civil szervezet Lugossy László szobrászművész kavicsfogúját szeretné közadakozásból felállítani a Kiskőrösi utcában. Kiváló pr-munka a Sintér-árok kifestése is.

Fotó: a szerző

Az ellenzéki képviselő után Csík Richárd, a miniszobrok megalkotója, a testület Fidesz–KDNP-s képviselője kért szót:

– Köszönöm, hogy lokálpatriótaként alkalmam van megmutatni a szobraimat a városnak! A képzőművészeti grémium elismeréssel fogadta azokat, és a veszprémi fiataloknak is tetszik.

– Nem gondolom, hogy a miniszobrok ütnék a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezését – bizonygatta Halmay Gábor képviselő (Fidesz–KDNP). – Sem a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, sem az említett civil szervezet nem ellenzi a miniszobrokat.

Brányi Mária alpolgármester elmagyarázta, hogy a miniszobrok egy TOP6.9.2-es pályázat részei, és több rendezvény is kapcsolódik a felállításukhoz. Hangsúlyozta: Csík Richárd pályázata mindenben megfelelt a kiíró elvárásainak.

– Meggyőződésem, hogy ez egy jó ügy – mondta. – Az OMSZI is nagyon dicsérte, szakemberei mondták, hogy jó lenne kabalafigurának. Lehet, hogy néhány év múlva nem öt, hanem ennél is több miniszoborral fogunk találkozni a városban.

A napirendet ismét a polgármester zárta le:

– Hálás vagyok Csík Richárdnak, hogy végigvitte ezt a projektet! Az egészet ingyen vállalta.

A szobrok felállítását a jelenlévő 17 képviselőből 15 támogatta.

A júniusi közgyűlés többi témájáról később számolunk be.

A vezető képen a Millenniumi emlékmű az Óváros téren. Fotó: kozterkep.hu

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago