Közérzet · 2022.06.29.

Fizetésképtelen a veszprémi állatkert

Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő tudomására jutott, hogy válságossá vált a Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft. gazdálkodása. A veszprémi állatkert súlyos megszorításokra kényszerül.

A képviselő értesülései szerint a fizetésképtelenség úgy lenne elkerülhető, ha bizonyos beruházásokat, karbantartásokat, építkezéseket felfüggesztenének. Amennyiben ez nem hoz eredményt, az állatkert arra kényszerül, hogy csökkentse a szolgáltatások színvonalát és a dolgozói létszámot.

Tavaly szeptemberben egyik napról a másikra a veszprémi állatkertben úgy bocsájtottak el 28 embert, hogy másnap már át sem léphették a cég küszöbét. Csinos botrányt kavart az ügy, mert hát napvilágra került a kiszorítósdi a vendéglátósok között. Foglalkozott vele a képviselő-testület, a sajtó, az emberek, de a dolgok odáig fajultak, hogy per lett belőle.


A kirúgott emberek a Völgy-Katlan Kft. alkalmazottai voltak. Török László, az állatkert vezérigazgatója levélben tájékoztatta a tulajdonost, hogy felbontja azt a szerződést, amellyel a céget – az állatkert területén működő vendéglátóipari egységeiben – 20 éves időtartamra üzemeltetési joggal ruházta fel. A sértett fél a békés megoldást, az egyezséget szorgalmazta, sikertelenül. A felek a bíróságon kötöttek ki.

Kovács Rajmund képviselő a holnapi testületi ülésen a vadaspark ügyében ismételten kérdést intéz Porga Gyula polgármesterhez. Immár másodszor. Köztudott, hogy a veszprémi állatkert évek óta tetemes támogatási összegeket nyert fejlesztésekre. A belviszályok kirobbanását megelőzően az állam ötmilliárd forintot szánt fejlesztésére. Nagy a felelősség, miközben a tulajdonosi jogokat az önkormányzat gyakorolja. A tavalyi szeptemberi közgyűlésen – hivatkozván a portálunkon megjelent írásra – azzal szembesítette a polgármestert, hogy Porga nem lépett idejekorán a konfliktus rendezése érdekében.

Porga Gyula azonban hárított:

– Városunk sikereinek egyik titka, hogy polgármesterként nem szólok bele a város gazdasági szervezeteinek, intézményeinek munkájába. Az a fontos, hogy a cégek, intézmények teljesítik a vállalásaikat. Hogy milyen módon teszik ezt, az nem a mi kompetenciánk. Én ebben az ügyben szabad kezet adok az igazgatónak. Kérem, hogy a konfliktust tartsuk azon a szinten, ahová való! Én kísérletet tettem arra, hogy közvetítsek a felek között: sikertelenül.

Most itt tartunk. Holnap közgyűlés.

A képen az állatkert egyik bejárata. Fotó: likebalaton.hu


1 Response

  1. 2022.06.30.

    […] Mint ahogy portálunk megírta, olyan dokumentumok jutottak Kovács Rajmund birtokába, amelyek az állatkert fizetésképtelenség-közeli állapotára utalnak. […]

[fbcomments]