Categories: Közélet

AGYMOSÁS – Kapaszkodj a távirányítóba, vagy kinyuvasztanak

Semmihez nem hasonlítható földrengésszerű robbanással ront az érzékszerveidre, majd leesel a székről, heves szívveréssel, pánikban kapkodsz a távirányító után, de az éppen akkor nincs kéznél, a reklámblokk meg csak üvölt, dörög, dübörög.

A tévés szakemberek nem tagadják, hogy a „reklámblokk hangosabbnak tűnik”, mint a „rendes” műsorfolyam. Figyeljünk csak: nekünk úgy tűnik, míg ugyebár nekik egyáltalán nem. Tényleg, vajon miért vélem én hangosabbnak a hashajtóreklámot, a riporter hangjánál, hacsak nem azért, mert szelektáltan romlik a hallásom, nem fogom fel, hogy nem a reklám a hangos, hanem elment a hangja a kedvenc műsorvezetőmnek. „A csatorna hangját a technikai standardoknak megfelelően továbbítjuk, a hangerő legfelső tartományát a specifikációnak megfelelően állítjuk be” – nyilatkozta a szakértő kérdéssel kapcsolatosan.

A specifikációnak megfelelő szemérmetlen agresszivitással. És ha netán arra vetemednék, hogy kihagyom a sportközvetítéseket is pofátlanul megszakító agymosó reklámblokkot és átvándorolok a másik kereskedelmi csatornához, akkor mit látok? Hogy tök hülye vagyok. Bármennyire is harcolnak a piacért és a nézettségért, tökéletes összhangban vesznek erőszakot rajtunk, azonos időpontban másodpercnyi pontossággal csapnak le minden csatorna összes nézőjére, nehogy elpilledjenek, elbágyadjanak, szaknyelven passzív befogadóvá váljanak, mert az a tévéreklámok halála lenne. Ezért aztán sajátos módon kirángatnak bennünket az úgynevezett „összefolyó ingerfolyamból” és fejszecsapásokként ránk zúduló hangáradattal, észbontó ordítozással közlik, hogy mitől intelligens a mosópor, van megoldás prosztatára, hascsikarásra, lötyögő műfogsorra, taknyos orra, migránsáradatra. Ettől boldog a magyar ember.

A szakirodalom szerint „a reklámok a legmagasabb hangsávban hallhatók, a halk zörejeket felerősítik ugyan és közelítik a hangosabbhoz, ám a maximum jelszint nem változik”. Agymosó technológia, szüksége van rá a piacnak, a fogyasztói társadalomnak és nem utolsósorban a politikának.

Védekezzünk. Ott a távirányító! Maga a hatalom! Ha az ember eléggé éber, idejében megnyomja a gombot, és a hirdetés alatt kényelmesen megoldhatja folyó ügyeit a prosztatagondjával együtt.

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago