Közérzet · 2018.07.08.

AGYMOSÁS – Kapaszkodj a távirányítóba, vagy kinyuvasztanak

Semmihez nem hasonlítható földrengésszerű robbanással ront az érzékszerveidre, majd leesel a székről, heves szívveréssel, pánikban kapkodsz a távirányító után, de az éppen akkor nincs kéznél, a reklámblokk meg csak üvölt, dörög, dübörög.

A tévés szakemberek nem tagadják, hogy a „reklámblokk hangosabbnak tűnik”, mint a „rendes” műsorfolyam. Figyeljünk csak: nekünk úgy tűnik, míg ugyebár nekik egyáltalán nem. Tényleg, vajon miért vélem én hangosabbnak a hashajtóreklámot, a riporter hangjánál, hacsak nem azért, mert szelektáltan romlik a hallásom, nem fogom fel, hogy nem a reklám a hangos, hanem elment a hangja a kedvenc műsorvezetőmnek. „A csatorna hangját a technikai standardoknak megfelelően továbbítjuk, a hangerő legfelső tartományát a specifikációnak megfelelően állítjuk be” – nyilatkozta a szakértő kérdéssel kapcsolatosan.


A specifikációnak megfelelő szemérmetlen agresszivitással. És ha netán arra vetemednék, hogy kihagyom a sportközvetítéseket is pofátlanul megszakító agymosó reklámblokkot és átvándorolok a másik kereskedelmi csatornához, akkor mit látok? Hogy tök hülye vagyok. Bármennyire is harcolnak a piacért és a nézettségért, tökéletes összhangban vesznek erőszakot rajtunk, azonos időpontban másodpercnyi pontossággal csapnak le minden csatorna összes nézőjére, nehogy elpilledjenek, elbágyadjanak, szaknyelven passzív befogadóvá váljanak, mert az a tévéreklámok halála lenne. Ezért aztán sajátos módon kirángatnak bennünket az úgynevezett „összefolyó ingerfolyamból” és fejszecsapásokként ránk zúduló hangáradattal, észbontó ordítozással közlik, hogy mitől intelligens a mosópor, van megoldás prosztatára, hascsikarásra, lötyögő műfogsorra, taknyos orra, migránsáradatra. Ettől boldog a magyar ember.

A szakirodalom szerint „a reklámok a legmagasabb hangsávban hallhatók, a halk zörejeket felerősítik ugyan és közelítik a hangosabbhoz, ám a maximum jelszint nem változik”. Agymosó technológia, szüksége van rá a piacnak, a fogyasztói társadalomnak és nem utolsósorban a politikának.

Védekezzünk. Ott a távirányító! Maga a hatalom! Ha az ember eléggé éber, idejében megnyomja a gombot, és a hirdetés alatt kényelmesen megoldhatja folyó ügyeit a prosztatagondjával együtt.


[fbcomments]