Categories: VallásKözélet

ADOMÁNY – Szobrot kap a város védőszentje

Nagy Károly apátkanonok lassan tíz éve a Szent Mihály Bazilika plébánosa, és azóta dédelgeti a tervét, amely most megvalósulni látszik: szeretne egy Szent Mihály-szobrot a városba. A Bob herceg című operett június 8-ai zártkörű főpróbájának teljes bevételét a Szent Mihály szobor felállításának támogatására ajánlotta fel a Petőfi Színház vezetése.

Szent Mihály nemcsak a bazilika, de a veszprémi, szombathelyi, kaposvári egyházmegyét magába foglaló érseki tartomány és Veszprém város védőszentje is – mondja Nagy Károly. – A végső lökést az adta tervem megvalósításához, amikor XVI. Benedek pápa és a mostani pápa, Ferenc a Vatikán kertjében fölszentelték a Szent Mihályt ábrázoló szobrot.

A szobor elkészítésére a kanonok Madarassy István szobrászt, ötvöst kérte fel, akinek az édesapja tervezte a Szent Benedek-hegyen lévő kálváriát.

A szobor egy, a földet jelképező sziklán áll – magyarázza Nagy Károly apátkanonok. – Ehhez az öttonnás sziklát már meghozták Norvégiából. A földön, azaz a sziklán vergődve, szemét Szent Mihályra szegezve a sátán fekszik, fölötte áll égi könnyedséggel a főangyal, aki legyőzi a gonoszt. Ez az angyalban lévő könnyedség szinte Isten gyengeségét jelképezi, ami tulajdonképpen az ő ereje. A szobor rézlemezekből készül, magassága 2,3 méter, alatta a szikla egy méter magas.

A Szent Mihály szobor makettje

Az önkormányzat a szobor felállításához a városháza előtti körforgalmat ajánlotta fel, és vállalta a tér átalakítását.

A helyszín jó elgondolás: jelképezi Szent Mihály védelmét az egész város felett, és mutatja az utat a várba, a Szent Mihály Bazilikához, az érseki palotához. Ma, amikor bajban vagyunk és nehézségekkel küzdünk, észre kell venni, hogy sok esetben nemcsak az ember fizikális erejére, de természetfeletti erőkre is szükség van. A Szent Mihály szobornak az az üzenete, hogy ha bizalommal fordulunk feléje, ő, mint az angyali karok vezére, oltalmat nyújt nekünk.

A szobor felállítását az apátkanonok teljes egészében adakozásból tervezi. A „kampányt” tulajdonképpen még el sem kezdte, de már megvan a talapzat és összejött a pénz a szobor anyagára is.

A szobornak nemcsak spirituális értelme van. Mivel a város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, a szobor materiálisan is emeli a város szépségét és értékét.

A szobor felállítását szeptember 29-ére, Szent Mihály napjára tervezi Nagy Károly apátkanonok.

Nemcsak a szobor megáldását tervezem. Egy kilencnapos, ünnepi beszédekkel, koncertekkel teli programsorozattal szeretném emlékezetessé tenni a szobor felszentelését. Külön meghívjuk a Szent Mihály védelme alatt álló székesegyházak vezetőit, plébániák képviselőit. Nagy öröm számomra, hogy a képviselő-testület minden tagja támogatja a kezdeményezésemet. Én elkezdtem a szoborállítás folyamatát, de hitem szerint az égiek nélkül nem megy a folytatás.

 [stextbox id=”grey”]

A Bob herceg című operett június 8-ai zártkörű főpróbájának teljes bevételét a Szent Mihály szobor felállításának támogatására ajánlotta fel a Petőfi Színház vezetése. Erre az előadásra jegyek még kaphatók a színház jegypénztárában.

A szobor elkészítésének finanszírozásához most kezdődik a gyűjtés. Adományaikat a kihelyezett gyűjtőládákba dobhatják, vagy a Szent Mihály Székesegyház következő folyószámlaszámra utalhatják: 11748007-20087386 (OTP Bank). A megjegyzés rovatba a következőt kell írni: Szent Mihály szobor.

[/stextbox]

 

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago