Categories: Közélet

ADOMÁNY – Szivattyút és nyomkövető rendszert kaptak a kutató-mentők

Több mint egymillió forint értékben egy speciális, nagy teljesítménymű vízszivattyút és személykeresésekhez nyomkövető eszközöket kapott a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Az Országos Mosoly Egyesület évek óta támogatja az önkéntes mentőcsapatot. Adománygyűjtést követően vásároltak számukra hőkamerát és drónt is. Hirschl János, a szolgálat vezetője legutóbb azt kérte, hogy műszaki mentő képességeiket bővítsék egy új eszközzel.

Hosszú évek óta támogatjuk az önkéntes speciális mentőcsapatokat, köztük a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot – mondta az átadó ünnepségen a Herendi Művelődési Ház és Könyvtárban Nagy István, az Országos Mosoly Egyesület elnöke. – Felmérjük, hogy mire van szükségük a munkájukhoz, majd adományokat gyűjtünk, hogy megvásárolhassuk a legkorszerűbb eszközöket, amelyekkel fejleszthetik a képességeiket.

A kutató-mentő szolgálat vezetője, Hirschl János arról beszélt, hogy ők önkéntes munkájukat adják, de ahhoz, hogy a szolgálatuk hatékony legyen, szükségük van az önzetlen támogatókra és az olyan szervezetekre, amelyek aktív gyűjtést is vállalnak, hogy segítsék őket.

Egy nagy teljesítményű zagyszivattyút vehettünk át az egyesülettől, melynek kapacitása percenként 1000 liter, és mivel zagyszivattyú, nem csak vízszivattyúzásra alkalmas, hanem elbír az 50 milliméter átmérőjű szemcsékkel is – mondta Hirschl János.

Az új eszközzel a műszaki mentéseken túl a kárelhárításoknál is tudnak segíteni, nagy esőzések, villám-árvizek, belvíz-elöntések alkalmával is be tudnak avatkozni, segíthetik az anyagi javak mentését.

Sajnos az utóbbi évek szélsőséges időjárása mellett erre nagy igény mutatkozik – hangsúlyozta a kutató-mentő szolgálat vezetője.

Az adomány részeként továbbá olyan eszközöket is kaptak, amelyeket személykeresés során egy nyomkövető rendszerben tudnak alkalmazni. A Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a rendszert közel két éve teszteli, melynek segítségével száz százalékos biztonsággal megállapítható, hogy a kutatás során mely területrész lett már átvizsgálva és melyik nem.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago