Categories: Kultúra

A TÁNC FESZTIVÁLJA – Mozgásban a város

Van élmény, amely képes szenvedéllyé válni. A tánc fesztiválja számomra ilyen. Most rendezik meg 19. alkalommal. A veszprémiek a két évtized alatt a legnagyobb hazai táncosokat és koreográfusokat ismerhették meg. Idén is várhatók olyan szenzációk, mint Horváth Csaba és a Forte Társulat Bartók-előadása vagy Goda Gábor ARTUSának RAJ-premierje.

Május 24-étől 28-áig, öt nap alatt több mint 18 produkciót láthat a közönség A Tánc Fesztiválja, XIX. Országos Kortárs Összművészeti Találkozón. A Játékszínben inkább kísérleti darabokat, a Hangvilla, illetve a Petőfi Színház nagyszínpadán pedig látványosabb, úgy is mondhatnánk, klasszikusan modern alkotásokat nézhetünk. Jön a Szegedi Kortárs Balett, a Badora, Feledi János, a TranzDanz, a Forte, ifj. Zsuráfszky Zoltán és Tókos Attila a maguk progresszív folklór előadásával, Bozsik Yvette, a Tünet Együttes, a Közép-Európa Táncszínház és Fehér Ferenc, aki jelenleg talán a legismertebb egyénisége a kortárs magyar táncnak. Itt készítik el Goda Gáborék a premierjüket az ARTUS-szal RAJ-címmel. Megnézhetjük a Dózist a Budapest Táncszínház előadásában, és részt vehetünk a Magyar Táncművészeti Egyetem Mi a modern című „gyorstalpaló tanfolyamán”.

Krámer György, a fesztivál művészeti vezetője elmondta, utóbbi nem egy egyetemi székfoglaló, hanem táncos, interaktív előadás a javából. Mindamellett nem titkolt célja az ismeretterjesztés, a táncszníház népszerűsítése, beavatás. Krámer György hangsúlyozta, akár családi programként is élvezhető, akárcsak a Pinokkió Bozsik Yvette társulatának előadásában, hiszen bár gyerekdarab, de ugyanazokkal a kifejező eszközökkel és jellegzetességekkel, mint az összes többi produkciójuk.

Pillanatkép a Bozsik Yvette Társulat Pinokkiójából

A fesztivál nagyasszonya, Ladányi Andrea ezúttal nem tud itt lenni, mert Amerikában van. A másik kedvenc sztár, Frenák Pál társulata pedig szcenikai okok miatt marad távol. A szűkös keretből dolgozó házigazdák nem tudtak olyan termet bérelni, ahol Frenákék speciális „függesztett” produkciója előadható lenne.

A tánc fesztiválja szervezői nyitnak a szélesebb közönségréteg felé, de nem a kommersznek tett engedményekkel. Krámer György igyekszik az évad legjellegzetesebb, legkitűnőbb produkcióit elhozni Veszprémbe. Boldog, hogy két nagyon izgalmas Bartók-előadást is beválogathatott a fesztiváli műsorba, a Közép-Európa Táncszínház Bartók–Sztravinszkij estjét, illetve a Forte Társulat előadásában, Horváth Csaba koreográfiájában Bartók V. Vonósnégyes/Concerto-ját. Utóbbi elnyerte a 2016-os esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat, mint ahogyan ez pár nappal ezelőtt kiderült.

Ahogy a rendezvény neve is mondja: összművészeti fesztivál. A képzőművészet és színház találkozásából születő performansz vonalat idén Hegyeshalmi László és a Bandart viszi tovább. Tavaly Bukta Imre és Szombathy Bálint performanszát láthatta a közönség.

Szóval, május 24-e és 28-a között Veszprém újra táncol és alkot. A tavasz már talán meg se érkezne a táncfesztivál nélkül. Inspiráló tapasztalatok, különleges élmények elé nézünk. Jut eszembe, aki látni akarja Goda Gáborék RAJ-premierjét 27-én, szombaton a Játékszínben, jó lesz, ha előre megveszi a jegyet, mert csak ötvenen férnek be a nézőtérre. A Szegedi Kortárs Balettre, a Forte Társulatra, a Közép-Európa Táncszínházra, a Budapest Táncszínházra, Bozsik Yvettékre, Fehér Ferencre sem árt igyekezni, aki nem akar lemaradni.

 

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago